Довічне загрожує лікарці-офтальмологині з Маріуполя, яка видала росіянам поранених українських бійців

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо громадянки України з Маріуполя, якій закидають державну зраду. Мова йде про лікарку, яка могла видати російським військовим поранених українських бійців під час захоплення міста торік. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Обласна клінічна лікарня у Маріуполі до початку повномасштабного російського вторгнення. Фото: вікіпедія

Підозрювана працювала в обласній лікарні інтенсивного лікування. Заклад та деякі його лікарі змогли виїхати з окупованого міста та тепер працюють у Києві. 

До початку повномасштабного російського вторгнення у лікарні було 23 відділення на шість сотень пацієнтів та тисячу працівників. 

Слідчі кажуть, що підозрювана знаходилась у закладі, коли торік у березні його захопили росіяни. В той самий час там перебували не менше семи військовослужбовців Збройних сил України. Персонал намагався сховати їх, переодягаючи у цивільне, але підозрювана під час обходу добровільно передала відомості про тяжкопоранених українських солдатів військовим РФ. 

“Окупанти взяли захисників у полон, де їх піддали фізичним та моральним знущанням”, – кажуть слідчі. 

Жінку судитимуть заочно, адже вона досі працює в окупованому місті у лікарні. Якщо суд визнає її винною, то вона може отримати від 15 років за ґратами до довічного з конфіскацією майна. 

Імені підозрюваної не називають, однак у відкритих даних на сайті медичного порталу Маріуполя за фото, яке виклали правоохоронці, можна знайти лікарку-офтальмологиню Валентину Чехову.  

Світлина підозрюваної, яку опублікували правоохоронці, та фото Валентини Чехової

Про те, що вона видала українських бійців росіянам, публічно говорили торік і її колеги. 

У нас не було лікарів-офтальмологів, лише один інтерн, який, попри все, залишився. І як тільки наш район зайняли окупанти, відразу ж на роботі з’явилася офтальмолог Валентина Павлівна Чехова. До того її не було. За два дні вона зібрала всю інформацію про бійців ЗСУ, які перебували у лікарні. Ми всіляко намагалися врятувати їх — переодягнути, спалити документи, ліквідувати будь-які ознаки відношення до військової служби. А ця тварюка просто взяла і здала їх. Що з ними, невідомо”, – розповідав журналістам лікар-інтерн Денис Козлов, який майже місяць провів фактично у полоні. 

Підозру на ім’я Чехової можна знайти й на сторінках “Урядового кур’єра”. 

Нагадаємо, що судитимуть правоохоронця з Маріуполя, який агітував колег зрадити присязі, поки інші захищали “Азовсталь”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter