Державний оператор тилу за пів року роботи заощадив понад 13 мільярдів гривень

Дата: 03 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За пів року роботи Державний оператор тилу (ДОТ) уклав 391 договір на понад 47 мільярдів гривень, зекономивши водночас більш ніж 13 мільярдів гривень. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: sofrep.com

До військових частин уже надійшли 38% закупленого обсягу, а більшість закупівель проводять в електронній системі Prozorro. 

Економити допомогло точне встановлення очікуваної вартості закупівель, а також використання регулювання, що дозволяє робити закупи для потреб Сил оборони без ПДВ.

Окрім економії коштів, як кажуть в уряді, за пів року вдалося також значно розширити конкуренцію та залучити 24 нових постачальників до закупівель оператора тилу. 

Державний оператор тилу створили у відповідь на корупційний скандал, пов’язаний з купівлею харчів та інших речей для військових. Першим про нього написав журналіст Юрій Ніколов

Звільнений тоді через оборудки заступник міністра винним себе не вважав, а тодішній міністр оборони Олексій Резніков навіть після обрання запобіжного заходу фігурантам називав публікації про корупцію “інспірованою та спланованою історією”, у якої є різні бенефіціари. 

Згодом Резніков в інтерв’ю журналістам “Ліги” закликав “усіх, хто має критичне мислення”, уважніше почитати документи, завдяки яким журналіст Ніколов дізнався про розкрадання. Ніколов на прохання міністра опублікував скриншот додатка з документів з обведеними графами із зазначенням “штука – 17 гривень” та звинуватив посадовця в брехні.

Дані про розкрадання на харчах у Міноборони за часів Резнікова підтвердила й Рахункова палата.

Нагадаємо, що корупція руйнівно впливає на права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter