Держава має внести до програм педагогічних університетів питання статевого виховання – освітній омбудсман

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Освітній омбудсман Сергій Горбачов вважає, що необхідно розробити програми зі статевого виховання, які держава має внести до програм педагогічних університетів.

Про це він заявив в інтервʼю виданню “Українська правда. Життя”.

Фото: Getty Images

“Мають бути запроваджені відповідні спеціальності, якщо в цьому є потреба, або курси, які мають бути обов’язковою частиною загальної педагогічної освіти зі спеціалізацією саме на цих питаннях. Потрібно готувати фахівців, які розуміються на цій темі. На її складності, дратівливості. Тут потрібна професійна робота. Насамперед психологів і соціальних працівників”, – наголосив Горбачов.

Також, за його словами, слід враховувати загальний настрій батьків, оскільки деякі з них досі виступають проти статевого виховання та транслюють радянські наративи на зразок “у СРСР сексу немає”. 

“Як ми можемо ухилятися від допомоги дітям зрозуміти їхні можливості й проблеми, які є важливою частиною життя? Це неправильно і безвідповідально щодо наших дітей, які дорослішають і раптом стикаються з тим, у чому ми могли б їм допомогти, але через боязнь ми залишаємо їх наодинці з цими дуже складними проблемами”, – додав омбудсман. 

Так, на думку Горбачова, статеве виховання в школах має бути обов’язковим предметом з акцентом на розумінні прав дитини та інших людей. 

Нагадаємо, що 9 лютого на сайті Офісу президента України зʼявилася петиція із закликом сприяти розробленню програм статевого виховання дітей і молоді, які відповідатимуть найкращим світовим практикам, і в найкоротший термін впровадити їх у систему освіти України.

Рівно за місяць вона набрала 25 тисяч підписів, після чого її на неї відповів президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до Кабміну з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати його та авторку петиції про результати розгляду.

Тим часом ресурс “Гендер в деталях” закликав Міністерство освіти і науки України та Оксена Лісового якнайшвидше відреагувати й у тісній взаємодії з гендерними експертками, профільними громадськими організаціями, психологами та педагогами розробити системні рішення, які убезпечать українських дітей від насильства, а також від упереджень, якими досі послуговуються деякі учасники освітнього процесу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter