Депутати ПАРЄ закликали звільнити з російського полону правозахисника Максима Буткевича

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Понад два десятки депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи висловили солідарність із полоненим Росією військовим та правозахисником Максимом Буткевичем, а також закликали РФ та контрольованих нею бойовиків негайно звільнити та обміняти його.

Відповідну декларацію опублікували на сайті ПАРЄ. 

Прапор України з іменем та зображенням Максима Буткевича, який тримає режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук під час 35-ї церемонії вручення Європейської кінопремії в Рейк’явіку у 2022 році. Фото: AFP

Автором документа став данський депутат Сьорен Сондергаард

Судилище над Буткевичем підписанти декларації назвали “випадком чергового драматичного втілення беззаконня окупантів” та підкреслили, що правозахиснику, який є “затятим пацифістом”, закидали злочини, скоєні в місці, де він не міг бути”

На думку російських бойовиків, Буткевич 4 червня 2022 року був у Сєвєродонецьку, де зайшов до однієї з квартир на другому поверсі багатоповерхівки на вулиці Гагаріна, звідки побачив цивільних у будинку навпроти та “зробив постріл із протитанкового гранатомета по під’їзду”. Внаслідок цього нібито загинуло двоє людей. 

Буткевич потрапив до російського полону торік у червні, а його батько Олександр Буткевич одразу казав, що Росія збирається влаштувати показове судилище над сином. Буткевича під час фейкового процесу називали “нацистом” та приписали виступ у 2014 році журналіста видання “Український тиждень” Богдана Буткевича про те, що на Донбасі “півтора мільйона зайвих людей”.

Україна закликає світ засудити процес над Буткевичем, засудженими разом з ним військовими Віктором Похозеєм та Владиславом Шелем, а також усіма іншими українцями, яких незаконно тримають на окупованих українських територіях та в Росії. 

Нагадаємо, що Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ в березні минулого року. До цього він працював журналістом на всеукраїнських каналах та британському Бі-Бі-Сі й був співзасновником Громадського радіо, де також працював журналістом та ведучим у 2013–2014 роках.

Близько 10 років Буткевич присвятив правозахисній діяльності, зокрема входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС. Також він був співзасновником правозахисного центру “Соціальна дія”, одним із засновників правозахисного центру ZMINA та проєкту “Без кордонів”.

У проєкті “Без кордонів” він допомагав шукачам притулку, українським переселенцям та протидіяв мові ворожнечі. 

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter