Депортували до Росії 31 дитину: ставленику Кремля Пушиліну та двом його підлеглим оголошено про підозру

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Ювенальні прокурори Офісу генерального прокурора спільно з СБУ та Нацполіцією повідомили про підозру очільнику незаконного формування “ДНР” Денису Пушиліну, його радниці з прав дітей Елеонорі Федоренко та директорці окупаційної служби з прав сім’ї та дітей псевдореспубліки Світлані Майбороді. Їм інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Про це стало відомо з повідомлення Офісу генерального прокурора.

Елеонора Федоренко, Денис Пушилін, Світлана Майборода. Джерело: російські державні медіа

Слідство задокументувало обставини незаконного переміщення та депортації з тимчасово окупованої території Донецької області до РФ 31 дитини – 16 хлопчиків та 15 дівчаток. Найменшій тоді було 6 років, найстаршим – 17. 

За даними правоохоронців, окупаційна влада Росії організувала вивезення групи дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 19 – з Маріуполя, 9 – з окупованих міст Шахтарськ та Харцизьк. Ще троє дітей проживали у Маріуполі. Після проведення фільтраційних заходів батька малолітніх відправили до Оленівської колонії, а їх забрали.

У межах реалізації політики РФ щодо примусової депортації очільник псевдореспубліки Пушилін у травні 2022 року підписав “постанову” про вивезення дітей нібито на оздоровлення в пансіонат “Поляни” у Підмосков’ї, що входить до структури управління справами президента РФ. Відповідальними він визначив свою профільну радницю Елеонору Федоренко та директорку державної служби з прав сім’ї та дітей Світлану Майбороду. Спочатку вони вивезли дітей до Донецька. Далі автобусами депортували до Ростова-на-Дону, а згодом літаком – до Москви.

Слідство встановило, що борт, яким організували переліт дітей, належить до спеціального льотного загону “Росія”, який знаходиться у підпорядкуванні управління справ президента РФ.

Попри наявність у неповнолітніх свідоцтв про народження українського зразка, їм зробили аналогічні “документи” псевдореспубліки, а потім оформили російські паспорти та передали до російських прийомних сімей. Серед них був і 17-річний підліток з Маріуполя, над яким була встановлена опіка з боку уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Білової. Влада країни-агресора на законодавчому рівні спростила передачу дітей з окупованих територій України до РФ та допомогла російським родинам взяти їх під опіку.

Депортація дітей не відповідала вимогам міжнародного гуманітарного права, оскільки не була виправдана міркуваннями безпеки або станом здоров’я. Російська влада відповідно до міжнародного законодавства мала повернути їх на територію України.

Трьох малолітніх дітей вдалося самотужки забрати їхньому батьку з Маріуполя. Трьох підлітків з цієї групи повернула українська влада. Ще 25 дітей на сьогодні залишаються у депортації.

Також Офіс генерального прокурора висловив подяку командам проєктів “Схеми” і “Ти як?” української служби “Радіо Свобода” та українському англомовному виданню Kyiv Independent, які провели власні розслідування незаконної депортації 31 української дитини.

Нагадаємо, правозахисники Міжнародного партнерства з прав людини (МППЛ), досліджуючи вивезення дітей з Харківської області до Краснодарського краю у РФ на так званий відпочинок у 2022 році, встановили ще трьох російських посадовців, причетних до депортації: губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв, заступниця губернатора Краснодарського краю Анна Мінькова та колишній мер Краснодара та голова “ради міністрів” окупованої Росією Харківської області Андрій Алексєєнко. МППЛ закликав прокурора Міжнародного кримінального суду розширити список підозрюваних.

Як повідомляла ZMINA, міжнародна експертна група Bring Kids Back UA розробила Білу книгу “Захист дітей від примусового переміщення та депортації”, яка допоможе Україні втілити стратегію з повернення депортованих дітей додому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter