Деокупація Криму військовим шляхом призведе до руйнувань – Курт Волкер

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Колишній спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що повернення окупованого Криму під контроль України військовим шляхом спричинить багато руйнувань.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю “Крим.Реалії“.

“Не думаю, що це гарна ідея. Я думаю, що така операція буде руйнівною і для життя людей, і для майна. Росія має дуже потужну військову силу. Все це призвело б до конфлікту і за межами Криму, і в інших частинах України, навіть в інших частинах Європи. Не існує варіанта гарного військового повернення Криму”, –​ сказав він.

За його словами, потрібно “постійно і безперервно тиснути на Росію”.

“І, чесно кажучи, ми повинні бути терплячими. Росія рано чи пізно зміниться. Путінізм і продовження його влади до 2036 року –​ це радше ознака слабкості, а не сили. Думаю, що Росія з часом зміниться. Нам треба підтримувати тиск і бути готовими до цих змін”, –​ додав Волкер.

На його думку, Росія має можливість атакувати Україну з території окупованого Криму, але цей крок може мати драматичні наслідки для Кремля.

“Звичайно, Росія має все для цього, але це вже занадто драматичний крок. Вони докладають величезних зусиль, щоб досі заперечувати вторгнення в Україну. Якщо вони вирішать робити подальші кроки, цих зусиль може не вистачити. Тому, напевно, це навряд чи станеться”, –​ сказав Волкер.

Колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України не бачить можливостей для переговорів з Росією щодо Криму. Реакції російської сторони на такі висловлювання Волкера поки немає.

Повернути тимчасово окупований Росією Крим під контроль України можливо тільки дипломатичним шляхом, заявляв раніше український президент Володимир Зеленський. Президент України сказав, що “формули Штайнмаєра” для Криму немає” і без міжнародних партнерів деокупація півострова неможлива.

Як відомо, Україна обрала політико-дипломатичний шлях звільнення тимчасово окупованих територій. Наразі вона домагається створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Росії в цій платформі не буде

Напередодні ZMINA також повідомляла, що в МЗС України готують стратегію деокупації Криму. Поки цей план існує лише в проєктному, чорновому варіанті, але буде розширений і доповнений завдяки ініціативам від РНБО, уряду та Офісу президента.

Читайте також: “Чи готові українці повертати Крим та кримчан: дослідження настроїв щодо окупованого півострова”

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.
 
Установивши контроль над Автономною Республікою Крим та містом Севастополем, Російська Федерація розпочала в такий спосіб міжнародний збройний конфлікт, що триває досі. Відповідно до міжнародного гуманітарного права, Крим вважається окупованою територією, а його мешканці перебувають під спеціальним захистом.
 

16 березня 2014 року на території АР Крим і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. 2014 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції №68/262 закликала всі держави, міжнародні організації та спеціальні установи “не визнавати жодних змін статусу автономії в Україні та м. Севастополя на підставі “референдуму” й утриматися від будь-яких дій або поведінки, що можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу”.
 
Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.

Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року.

Українська влада, своєю чергою, домагається створення міжнародного майданчика для переговорів із приводу майбутнього повернення Криму. Напередодні МЗС України пояснило, чому в Росії результати голосування щодо змін до конституції будуть сумнівними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter