Денісова просить свою російську колегу знайти політв’язня Рустема Ісмаїлова

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Омбудсмана РФ Тетяни Москалькової, щоб вона знайшла політв’язня Рустема Ісмаїлова.
 
Про це Людмила Денісова написала на своїй сторінці в мережі “Фейсбук“.
 
Вона повідомила, що не відоме місцеперебування незаконно засудженого громадянина України Рустема Ісмаїлова, якого раніше утримували у “ФКУ СИЗО УФСИН Ростовской области”.
 
“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової терміново вжити заходів для встановлення місцеперебування громадян України (йдеться також про затриманого 16 березня кримського татарина в Джанкої Ділявера Ібраїмова. – Ред.)”, – написала український Омбудсман. 
 
Нагадаємо, після анексії Росією Кримського півострова навесні 2014 року в Криму окупаційна влада регулярно обшуковує помешкання незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу та кримських мусульман.
 
12 жовтня 2016 року в Криму окупаційна влада обшукала будинки п’яти мусульманських сімей. Унаслідок обшуків затримано п’ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі в забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”: Рустема Ісмаїлова, Узеїра Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова.
 
Північно-Кавказький військовий окружний суд у Ростові-на-Дону в червні 2019 року засудив Рустема Ісмаїлова до 13 з половиною років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. 
 

Його вирок набув чинності 24 січня 2020, після чого чоловіка вивезли з пенітенціарної установи Ростовської області.

Як відомо, “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі. Основна мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. У Росії організацію почали переслідувати ще 2003 року. 

Нагадаємо, у лютому правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter