ДБР відкрило провадження через перешкоджання журналістам під час захисту дисертації Киви

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань відкрило провадження за статтею щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста з боку поліцейського Юрія Рузанова і Жетон №0026755. . Під час захисту кандидатської дисертації нардепа Іллі Киви правоохоронець не пускав усередину журналіста Данила Мокрика. 

Про це Мокрик повідомив у фейсбуці. 

Фото: фейсбук-сторінка Данила Мокрика

Захист роботи Іллі Киви, щодо якої в журналістів було багато запитань, відбувався 26 квітня в державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Однак частину медійників не пускав усередину чоловік, який назвався охоронцем. Він казав, що журналістів, зокрема Мокрика, немає в списку акредитації. Проте такого списку взагалі не мало бути, адже засідання, згідно із законодавством, є публічним.

Обурений такою поведінкою Мокрик подав заяву про вчинення кримінального правопорушення, але спочатку отримав листа від ДБР про те, що розслідування правоохоронці не розпочали, адже потрактували заяву як звернення громадян. Наразі, за словами Мокрика, його вже встигли допитати в межах провадження. 

Нагадаємо, що з початку року в Україні зафіксували вже пів сотні випадків порушень свободи слова, а “перешкоджання професійній діяльності” є одним з поширених видів таких порушень. 

Минулого року загалом у країні налічили понад дві сотні випадків порушення свободи слова, однак до суду за “журналістськими статтями” дійшли лише 16 з них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter