Данську депутатку попросили вийти з зали засідань через немовля на руках

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Данії депутатку парламенту Пернілле Скіпер попросили залишити сесійну залу, адже туди вона прийшла зі своєю дитиною.

Про це повідомляє The Local. 

Фото: dr.dk

Дебати відбувались у четвер, 7 жовтня. Скіпер отримала через помічника декілька записок з вимогою покинути залу, які написала Пії К’єрсгаард. Вона у той момент знаходилась у кріслі спікерки. 

Це не перший випадок, коли К’єрсгаард вимагає від депутаток покинути залу через дітей на руках. 2019 року вона таким саме чином наказала депутатці Метті Абілдґард покинути засідання, адже на нього вона прийшла з 5-місячною донькою. У той день батько не міг посидіти з нею, а тому матері довелось взяти дитину на роботу. 

Тоді К’єрсгаард пояснювала свої дії дотриманням правил, згідно з якими немовлята не належать до палати парламенту. 

2018 року журналістка ZMINA Ірина Виртосу модерувала панель, що проходила у будівлі Верховної Ради. Туди вона прийшла разом зі своєю 1-річною донькою та колегою, мамою 6-місячної дитини:

“Нас охоронці спочатку не хотіли пропускати. І навіть знайшовши у списках нас і наших дітей, вони телефонували керівникам та запитували,  чи можна нас пропускати. А потім у спину крикнули щось на кшталт нашої безвідповідальності. І якраз ми дуже відповідальні. Тому що видимість молодих мам – це важливо: це і про бажання і необхідність жінки залишатися в професії, зокрема – у політиці”

Фото: фейсбук-сторінка Ірини Виртосу

Прийти до парламенту зі своєю донькою, як розповідає Виртосу, їй було важливо задля підтримки матерів, які мають маленьких дітей.

“Недоступність інфраструктури, недружній простір до батьків із маленькими дітьми, стереотипне сприйняття “народила – сиди вдома”, викидає молодих матерів із суспільства”, – наголошує вона. 

Досі українських політикинь можуть почати цькувати у мережі лише за те, що ті приходять на роботу з дітьми. Так, наприклад, відбулось у березні поточного року з рівненською депутаткою Оксаною Майбородою, фото якої з донькою виклав у мережу колега.  

За підрахунками експертів, якщо в регіонах України на 10% збільшити кількість дитячих садків, то 270 тисяч жінок зможуть влаштуватися на роботу після народження дитини.

Нагадаємо, що минулого року впливове британське видання Financial Times занесло до свого списку найвпливовіших жінок 2020 року всіх мам світу, які працюють.

Фотографія обкладинки: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter