280 тисяч жінок в Україні може вийти на роботу, якщо на 10% збільшити кількість садочків

Дата: 03 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Якщо в регіонах на 10% збільшити кількість дитячих садків, то 270 тисяч жінок в Україні зможуть влаштуватися на роботу після народження дитини.

Таких висновків дійшли дослідники з Центру економічної стратегії. 

В Україні залучення жінок до робочої сили є набагато меншим, ніж рівень залучення чоловіків, а спричиняють цей розрив нерівність доходів, законодавчі обмеження, структура економіки, обмежені можливості догляду за дітьми, вплив культури та особливості державної політики. Серед факторів, які впливають на незайнятість жінок, є також низька доступність дошкільної освіти. 

Тогорічний аналіз причин нерівної залученості до робочої сили жінок та чоловіків в Україні, який також проводили аналітики Центру економічної стратегії, показав, що головною перешкодою для матерів у пошуку роботи є недоступність альтернативи догляду за дітьми.

“Під низькою недоступністю дошкільної освіти ми маємо на увазі як брак місць у дитячих садках, так і низьку якість надаваних послуг. Наші обрахунки та досвід інших країн показують, що збільшення охоплення дітей дошкільною освітою має позитивний зв’язок з економічною активністю жінок”, – розповідають автори дослідження.

Питання переповненості закладів дослідники пропонують вирішити за допомогою впровадження системи, у якій витрати за навчання дитини в приватному садку частково могли б покривати з місцевого бюджету. Проблему великих черг, на їхню думку, можна розв’язати зниженням вимог до будівель дитячих садків та до організації харчування задля полегшення відкриття нових закладів. 

Для покращення ситуації з кадровим забезпеченням, на думку дослідників, треба зменшити термін тривалості навчання вихователя та відв’язати зарплати від єдиної тарифної сітки. Пропонують дозволити й співоплату батьків 

“Оплата все одно здійснюється, проте неформально та непрозоро. Тіньові кошти використовуються неефективно, тому законне внесення плати з чітким звітуванням про статті витрат є доцільним. Важливо, щоб така плата була абсолютно необтяжливою для сімейного бюджету, бо це може призвести до зворотного ефекту, коли жінка буде більш фінансово вмотивована залишитися вдома з дитиною, ніж іти працювати”, – зазначають вони.

Проблеми з харчуванням, на які також вказували опитані жінки, пропонують розв’язати змінами до відповідних вимог до організації харчування та більшим контролем батьків. 

Підсумовуючи, автори опитування зазначають, що всі перелічені проблеми є наслідком недостатнього фінансування, адже дитячі садочки отримують кошти з місцевих бюджетів, і виникає нерівність фінансування на одну дитину між регіонами. 

Нагадаємо, що в період карантину жінки і чоловіки в однаковому співвідношенні отримували статус безробітних, проте чоловіків значно частіше працевлаштовували, ніж жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter