Цьогоріч у Києві відремонтували 32 світлофори з дотриманням принципів безбарʼєрності

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом 2024 року в Києві оновили 32 світлофори, врахувавши вимоги безбар’єрності.

Про це повідомив директор комунального підприємства “Центр організації дорожнього руху” (ЦОДР) Олександр Міщенко, під час семінару, присвяченого безбар’єрності транспортної інфраструктури столиці.

Фото: “ТиКиїв” / Ігор Кузнєцов

Міщенко підкреслив, що створення безбар’єрного середовища для мешканців міста залишається одним із ключових завдань на найближчі роки.

Фахівці ЦОДР розробляють схеми організації дорожнього руху, враховуючи інтереси всіх учасників, зокрема пішоходів, велосипедистів і водіїв. Під час будівництва і реконструкції світлофорних об’єктів вони знижують бордюри, встановлюють тактильну плитку та звукові пристрої, щоб полегшити доступ до дорожньо-транспортної інфраструктури.

Крім того, вони проводять капітальний ремонт застарілих світлофорів і оснащують їх пристроями для людей з порушеннями зору.

У 2024 році модернізували 32 світлофорні об’єкти, врахувавши ці принципи. Також на 40 перехрестях і пішохідних переходах встановили звукові сигнали, які допомагають людям з порушеннями зору краще орієнтуватися. Наразі в Києві оснастили такими пристроями 298 світлофорів.

Міщенко також розповів, що ЦОДР разом із КК “Київавтодор” облаштовують дублюючі пішохідні переходи, щоб зробити пересування зручнішим для людей з маломобільних груп населення. Фахівці доповнюють підземні та надземні переходи наземними там, де це відповідає державним стандартам і будівельним нормам. Приміром, у 2024 році вони вже облаштували наземні переходи на перехрестях вулиць Старобориспільська і Миколи Хвильового, а також проспекту Валерія Лобановського з вулицею Володимира Брожка. Наразі спеціалісти готуються облаштувати ще два об’єкти.

У Києві також активно впроваджують смуги для громадського транспорту, щоб він міг уникати заторів і рухатися швидше. Місто вже має 44 такі смуги, і зараз планується облаштування ще 26.

Окремо Міщенко зазначив, що ЦОДР працює над розвитком веломережі. Працівники центру вже розробили 159 км велосмуг, розташованих на проїжджій частині й відокремлених від автомобільного потоку спеціальними смугами. Впровадження велосмуг здійснюється під час поточного або капітального ремонту доріг.

Нагадаємо, що студенти географічного факультету КНУ під час виробничої практики, яка відбулася наприкінці червня та на початку липня 2024 року зʼясували, що лише 10% пішохідних переходів у Києві відповідають вимогам інклюзивності. Це вже друге дослідження: перше було проведене на початку 2024 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter