Цього року Росії понад 100 разів відмовили в екстрадиції переслідуваних нею осіб

Дата: 04 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

За 2023 рік країни світу не задовольнили 101 запит Генеральної прокуратури Росії про видавання осіб для кримінального переслідування чи виконання вироку.

Про це повідомило російське видання “Ведомости” з посиланням на Генпрокуратуру РФ.

Фото: Interpol Headquarters

У Генпрокуратурі РФ зазначають, що деякі “політичні” відмови стосуються осіб, яких звинувачують у роботі на організацію, визнану в Росії терористичною, збройне формування, а також в особливо великому шахрайстві, незаконному отриманні відомостей, що становлять державну таємницю.

36 з усіх відмов РФ отримала з політичних мотивів. Шість разів в екстрадиції відмовила Австрія, по пʼять – Німеччина та Чехія, чотири рази – Польща. Також у видаванні переслідуваних Росією відмовляли Італія, Кіпр, Болгарія, Словенія, Албанія. 

Мін’юст США відмовив за двома запитами з російської сторони. У першому випадку йшлося про злочини, “пов’язані з організацією незаконного збройного формування та зазіханням на життя співробітника правоохоронного органу”. У другому США відмовили в екстрадиції в межах статті “про публічне поширення явно неправдивої інформації про використання Збройних сил”.

Водночас у Генпрокуратурі РФ заявили, що країни світу видали Росії 266 осіб.

Нагадаємо, що в серпні цього року російські дипломати зустрілись із Яном Петровським – затриманим у Фінляндії російським бойовиком ультраправого угрупування “Русич”, причетним до скоєння воєнних злочинів в Україні. Він просить про “найскоріше повернення до Росії”. 

Під час затримання Петровського фінські прикордонники не одразу зрозуміли, що це він, адже чоловік змінив ім’я на Воіслав Торден. Встановити його особу допомогли фото з бази даних.

Петровський на прізвисько Слов’ян воював на території України у 2014–2015 роках і вчиняв воєнні злочини проти українських військових.

Петровський є одним з лідерів російського неонацистського угруповання “Русич”, члени якого, наприклад, закликають убивати українських дітей, проводячи над ними “наукові експерименти”.

Бойовики “Русича” 5 вересня 2014 року із засідки розстріляли колону “Айдара” біля селища Металіст на Луганщині. Вони добивали тих, хто вижив, і катували полонених, а потім фотографувалися на тлі тіл.

Україна вже вимагала екстрадиції Петровського у 2016-му, коли його затримали в Норвегії, втім тоді він поїхав до Росії.

Цього року Франція також надала притулок росіянину Павлу Філатьєву, який брав участь у вторгненні в Україну та вже в ЄС “згадав” про вбивства полонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter