Центр NGL.media зіткнувся з мізогінними коментарями після того, як опублікував розслідування про викрадення дітей

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Незалежний антикорупційний центр NGL.media оприлюднив інформацію про те, що громадська організація “Батько має право” (БМП) упродовж майже дев’яти років організовує в Україні викрадення і переховування дітей, називаючи це юридичною допомогою чоловікам. Після публікації матеріалу в соцмережах редакція отримала низку мізогінних повідомлень на адресу матерів викрадених дітей.

Про це пише Інститут масової інформації. 

Фото: NGL.media

Так, журналісти NGL.media підтвердили список із 72 жінок, які намагаються повернути своїх дітей від колишніх чоловіків – активістів або клієнтів “Батько має право”. Ця організація використовує стратегію, чекаючи, коли жінка сама здасться або суд узаконить проживання дитини з батьком. Лише одна мати змогла повернути дитину, заплативши 6500 євро після того, як із дня викрадення минуло понад два роки.

Здебільшого жінки самі віддавали дітей на зустрічі з батьками. Поліція не приймає заяви про викрадення, оскільки діти законно перебувають з батьками. NGL.media розповіло історію Алли Голинської, чий чоловік викрав доньку, і відтоді – вже понад три роки – її місце перебування невідоме.

Засновник БМП Олександр Швець активно заперечує це. Водночас розслідувачі наводять факти того, що він організував закриту групу в телеграмі, де за 150 гривень на місяць учасники отримують консультації та допомогу в судових справах щодо визначення місця проживання дитини. Консультації коштують 300–600 євро, адвокати працюють за 80 євро на годину, а клієнти повинні мати депозит у розмірі 3 тисячі євро.

БМП також співпрацює з адвокатами та психологами, які підтверджують важливість батька у вихованні дітей. Швець приховує фінансову зацікавленість, проте саме він контролює фінансові операції організації.

Тож після оприлюднення цієї інформації центр NGL.media зіткнувся з хейтерськими коментарями, зокрема, у яких транслювалася мізогінія. Виконавча директорка центру Олександра Губицька поділилася цитатами: “За бабло в Україні жінки готові хоч посмоктати, хоч статтю написати”; “У більшості випадків, коли жінка бачить, що є нове корито, де можуть смачніше нагодувати, вона переходить до нового корита, виходячи зі шлюбу”; “Чоловік точно не має ніякого обов’язку до колишньої мандаліни, яку він свого часу потр***вав”.

Крім того, у коментарях до розслідування редакцію NGL.media називали “тампаксоорієнтованим медійним ресурсом” (“Тампакс” – назва тампонів).

Губицька вважає, що на таку ситуацію повинні відреагувати правоохоронці.

“Очевидно, що у керівника “Батько має право” є великі проблеми, які потребують втручання як медиків, так і правоохоронної системи”, – підкреслила вона.

У коментарі Інституту масової інформації співавторка розслідування Наталія Онисько зазначила, що не трактує ці вислови як кібербулінг.

“Принаймні поки що нам не ламають скриньки чи сторінки в соцмережах. Це навіть не схоже на спроби тиску, лише показує рівень дискусії, на який здатні герої нашого матеріалу. Відверті образи жінок, нецензурна лексика в пості, знецінення та мізогінія – це радше демонстрація слабкості”, – каже Онисько.

Наразі редакція планує віддати викачаний чат телеграм-каналу групи “Батько має право”, до якого NGL.media вдалось отримати доступ і вивчити його зміст, адвокатам та матерям викрадених дітей. У ньому учасники спільноти координують свої дії щодо викрадення дітей, тиску на матерів дітей учасників спільноти, зазначало медіа.

Нагадаємо, що наразі не всі викрадення дітей повʼязані з діями російських окупантів. Зокрема, у березні цього року на Миколаївщині місцевому чоловіку повідомили про підозру у викраденні дитини.

Сім’я припускала, що дитину викрав колишній співмешканець її бабусі, який тривалий час жив разом з ними. Про це ж розповіли сусіди родини в спілкуванні з журналістами ТСН.  Поліціянти виклали відео, в якому підозрюваний зізнається, що викрав дитину, а також налякав, що їх “з’їдять вовки”, щоб вона не кричала. Разом з дівчинкою він сів у яму, яку заздалегідь викопав та облаштував у землі. 

А торік до суду передали справу чоловіка, який вкрав у матері дитину на касі в магазині та намагався зґвалтувати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter