Центр демократії та верховенства права розкритикував закон про “заборону антисемітизму”

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Центр демократії та верховенства права проаналізував ухвалений 22 вересня закон щодо протидії антисемітизму в Україні та дійшов висновку, що він містить суперечливі положення, розмиті поняття та не встановлює конкретної відповідальності. 

Про це йдеться в публікації на офіційному сайті аналітично-адвокаційного центру. 

Фото: Немеш Янош / УНІАН
Так, в аналізі зазначають, що суперечливим є формулювання “прояви антисемітизму, спрямовані на євреїв чи неєвреїв…” у визначенні антисемітизму: 

“Можливо, законодавець мав на увазі осіб неєврейського походження, які так чи інакше пов’язані з євреями родинними або іншими зв’язками. Проте це не конкретизовано”. 

Автори публікації зауважують, що закон зараховує до порушень, зокрема, висловлювання неправдивих відомостей про осіб єврейського походження без прив’язування до публічності. Через це незрозуміло, чи за висловлювання в приватній розмові теж наставатиме відповідальність.  

Питання у фахівців викликало й покарання за вияви антисемітизму, оскільки в Україні вже існує стаття 161 Кримінального кодексу. Вона передбачає відповідальність за розпалювання ворожнечі на підставі раси, етносу, віросповідання тощо. Мотив нетерпимості також є обставиною, яка обтяжує покарання. 

“При цьому новий закон не встановлює ніякої нової відповідальності та не вводить нових кваліфікацій правопорушень. Тож постає питання: що має на меті цей закон?” – зауважують в аналізі.   

У ньому додають, що доцільність ухвалювати спеціальні закони на кшталт цього з’являється, коли в країні існує реальна загроза правам людини:

“Тобто якби правопорушення на ґрунті ненависті саме до євреїв були системним явищем, то відповідний закон слід було б ухвалити. Водночас у пояснювальній записці до закону автори не навели жодної статистики, не порівняли випадки антисемітизму з іншими проявами ворожнечі або ненависті”. 

На думку авторів аналізу, депутатам варто було ініціювати комплексний закон, який би посилював відповідальність за дискримінацію на будь-якому ґрунті та запроваджував реальні механізми боротьби з нею. Ба більше, вони вбачають, що закон може грати на руку Росії, яка “постійно поширює дезінформацію щодо антисемітизму, нацизму і радикального націоналізму в Україні”.

Автори аналізу вважають, що винесення на порядок денний боротьби лише з антисемітизмом може створити хибну думку про те, що в Україні ця проблема загострена. 

Нагадаємо, що 22 вересня Верховна Рада в другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкт №5109, який “забороняє антисемітизм і його прояви в Україні”. За проголосували 283 депутати.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter