“Це самознищення”: у ВООЗ оцінили ситуацію з розподілом вакцин проти ковіду у світі

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Розрив між кількістю вакцин, що вводяться в багатих країнах, і вакцин, що розподіляють через спеціальний фонд COVAX, стає “щодня гротескнішим”.

Про це повідомили в ООН.

Фото: Закарпатська ОДА

Уперше ООН закликало найбагатші країни допомогти світу з вакцинацією від коронавірусу ще в листопаді минулого року, коли масштабні кампанії вакцинації у світі ще не розпочались. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш тоді наголошував, що країни “Великої двадцятки” вже інвестували 10 мільярдів доларів, щоб у людей у світі був кращий доступ до щеплень та інших інструментів боротьби, однак цих грошей було не досить. 

“Я в січні казав, що світ опиниться на межі катастрофічного морального провалу, якщо не зробити термінових кроків задля забезпечення рівномірного розподілу вакцин. У нас є кошти для запобігання цьому провалу, але шокує те, що мало було зроблено для запобігання цьому. Несправедливий розподіл вакцин – це не просто моральне обурення, це також економічне та епідеміологічне самознищення”, – заявляє голова ВООЗ Тедрос Аданом.

На його думку, країни, які зараз вакцинують молодих людей, роблять це ціною життів медичних працівників, людей похилого віку та інших груп ризику в бідніших країнах. 

Фото: Закарпатська ОДА

Вакцинація світу, як раніше наголошували в ООН, не має залежати від однієї фармацевтичної фірми, а тому закликали виробників до відкритого обміну технологіями. Рік тому Коста-Ріка та ВООЗ запустили механізм, який назвали COVID-19 Technology Access Pool, або C-TAP. Його розробили саме для просування “моделі відкритої науки”, в якій би ліцензування відбувалося “в неексклюзивний, прозорий спосіб”, що допомогло б використовувати якнайбільше виробничих потужностей для вироблення вакцини. В ООН наголошують, що поки C-TAP залишається дуже перспективним, але не досить використовуваним інструментом. 

Нагадаємо, що першою у світі вакцину проти коронавірусу отримала британська лікарка на ім’я Маргарет. Наразі у Великобританії щеплення від ковіду отримали вже 25 мільйонів людей, або майже 50% дорослих.

В Україні вакцинація розпочалася лише наприкінці лютого 2020 року. Станом на 23 березня щепити в країні встигли 121 тисячу осіб. Україна входить до переліку країн, в яких без допомоги влада зможе вакцинувати від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. Згідно з підрахунками видання The Economist, широкий доступ до вакцини проти ковіду українці матимуть не раніше ніж 2023 року.

 
Мапа, на якій візуалізували прогноз аналітиків The Economist щодо того, коли країнам варто очікувати масової вакцинації від коронавірусу
 
Фотографія обкладинки: Kyrylo Matukhno
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter