“Це не базар”: глава МЗС Люксембургу обурився торгами Угорщини щодо України в ЄС

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних і європейських справ Люксембургу Ксавʼє Бетель заявив, що Угорщина має памʼятати про те, в якому стані сама приєдналася до Європейського Cоюзу, перш ніж стверджувати, що Україна надто бідна для вступу до ЄС.

Про це Бетель сказав журналістам 12 грудня, прибуваючи на підготовче до саміту лідерів ЄС засідання міністрів, повідомляє Крим.Реалії.

Ксавʼє Бетель

За його словами, якщо Угорщина накладатиме вето на рішення про початок перемовин з Україною про членство в ЄС, вона має належним чином це обґрунтувати. 

Якби, коли Угорщина йшла до членства, ми запитували, чи була Угорщина досить багатою, щоб стати членом Європейського Союзу, можливо, Угорщина сьогодні не була б членом.

Ксавʼє Бетель

Він наголосив, що кожен має знати свою історію.

“Це також про солідарність, щоб отримати потенційні переваги від партнерів, і про демократичні цінності, – заявив люксембурзький міністр і додав: – Ми не на базарі, щоб торгуватися. Ми не встановлюємо ціни”.

Як відомо, міністри закордонних справ країн-членів ЄС другий день поспіль збиралися в Брюсселі на підготовчі до саміту засідання.

Саміт лідерів країн-членів Євросоюзу має відбутися в Брюсселі 14–15 грудня. На ньому ЄС має ухвалити рішення щодо початку перемовин з Україною про членство в ЄС та євроінтеграційні рішення щодо девʼяти інших країн. Для цього рішення необхідна одностайність серед країн-членів. Незгоду щодо України висловлює лише Угорщина.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який приєднався до засідання європейських міністрів 11 грудня, в Брюсселі обговорюється варіант, коли зняти угорське вето не вдасться.

Представники угорських та словацьких громад України звернулися до європейських політиків із закликом підтримати перемовини про вступ України до ЄС. Свої звернення автори адресували, зокрема, критикам євроінтеграції України, а саме прем’єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо та його угорському колезі Віктору Орбану

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада ухвалила євроінтеграційний закон про нацменшини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter