CPJ закликає Казахстан припинити переслідування журналістів

Дата: 16 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Комітет захисту журналістів закликав Казахстан припинити кримінальне переслідування двох популярних незалежних ЗМІ і їхніх журналістів. Йдеться про сайт новин Ratel.kz та місцевий журнал Forbes Kazakhstan.

Про це йдеться на сайті організації.

Влада Казахстану повинна припинити переслідування журналістів незалежних ЗМІ – Forbes Kazakhstan і Ratel – і зняти звинувачення в розповсюдженні наклепів щодо обох видань та їхніх журналістів, заявив Комітет захисту журналістів.

У комітеті наводять повідомлення головних редакторів казахстанських видань Forbes Kazakhstan і Ratel.kz про обшуки в редакціях і помешканнях засновників і журналістів, а також про їхні допити в поліції.

2 квітня поліція Алмати провела обшуки в обох ЗМІ, конфіскувавши комп’ютери та документи. Також обшукали будинки декількох журналістів, які працюють у цих виданнях.

Поліція пізніше повідомила, що ці кроки були частиною кримінального розслідування, що почали через позов, який 30 березня подав бізнесмен та колишній міністр фінансів Зейнулла Какімжанов: він стверджував, що видання оприлюднили неправдиву інформацію, що зашкодила його репутації, а також репутації його сина.

CPJ зазначив, що Forbes Kazakhstan і Ratel.kz повідомляли про підозри щодо корупційної ділової практики Какімжанових у період з травня по грудень 2016 року.

“Ми закликаємо владу Казахстану негайно припинити кримінальне переслідування журналістів Forbes Kazakhstan і Ratel.kz, розблокувати сайт Ratel і сторінку Facebook і припинити цю кампанію з переслідування щодо обох ЗМІ. За останні кілька років простір для незалежної інформації і критичних коментарів у Казахстані серйозно зменшився. Астані слід припинити цю тенденцію, в якості першого кроку скасувавши кримінальне покарання за дифамацію”, – заявила координатор програми CPJ у Європі і Центральній Азії Ніна Огнянова.

“Свободу слова і свободу преси повинні поважати. Якщо хтось не згоден з нашими публікаціями, вони повинні звертатися до цивільного суду. Чинне законодавство про кримінальну дифамацію дозволяє владі ставитися до журналістів як до злочинців. Ми не злочинці”, – наводить Комітет захисту журналістів слова головного редактора Forbes Kazakhstan у своєму зверненні.

Раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що ситуація з допитом журналістів викликає серйозну стурбованість і завдає шкоди свободі ЗМІ в Казахстані. Він зазначив, що обшуки і допити журналістів – це акт залякування.

Правозахисні організації стурбовані тим, що президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який очолює країну з часів розпаду Радянського Союзу 1991 року, здійснює систематичні кроки для придушення інакомислення та усунення потенційних опонентів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter