Чотирьом росіянам закидають катування цивільних на Київщині: забивали палицями та імітували розстріл

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у порушенні законів та звичаїв війни повідомили чотирьом російським військовим, які жорстоко поводились з цивільними під час окупації Київщини у 2022 році. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Слідчі-есбівці не приховують імен підозрюваних: 

  • майор Олександр Васильєв – помічник командира 15 окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ;
  • майор Олексій Булгаков – командир мотострілецької роти цієї ж військової частини РФ;
  • молодший лейтенант Георгій Раднатаров – командир розвідувальної роти 37 окремої мотострілецької бригади Росії;
  • рядовий Дугар Шожоєв – військовослужбовець 5 окремої танкової бригади РФ.

Деякі з цих росіян можуть бути причетні й до інших воєнних злочинів на Київщині. До прикладу, Васильєв та Булгаков могли викрасти жителя Богданівки та п’ять днів катувати його з простреленою ногою. Прокуратура передала обвинувальні акти у цій справі до суду у жовтні минулого року. 

Іншому підозрюваному Раднатарову також закидають зґвалтування жінки на Київщині, якій погрожували вбити її матір та дитину. Разом з ним у цій справі фігурують ще двоє росіян. 

Нові підозри стосуються двох випадків. Перший трапився під час так званого рейду, коли Булгаков та Васильєв наказали рядовому Шожоєву вивести місцевого жителя з власного будинку для допиту. Чоловіка відвели до катівні, що облаштували у захопленій школі, де били, гасили недопалки на його тілі та погрожували вбити.

“Не отримавши “потрібних відповідей”, Булгаков та Васильєв наказали Шожоєву продовжити катування чоловіка, “призначивши” йому 10 ударів палицею”,розповідають слідчі. 

Інший випадок стосується підозрюваного Раднатарова, який також у березні 2022-го схопив мешканця Бучі, зв’язав йому руки та вдягнув на голову мішок. Росіянин поставив постраждалого до стінки та імітував розстріл, а коли зняв з голови чоловіка мішок, то став погрожувати сокирою та ножем.

“У разі відмови співпрацювати з окупантами Раднатаров пригрозив чоловіку, що відрубає йому ногу або переріже горло”, – говорять есбівці. 

Постраждалого росіянин кинув посеред вулиці, коли не зміг отримати необхідної інформації. Раднатарову закидають ще один схожий випадок на Київщині, коли він погрожував  цивільному відрубати ногу. 

Нагадаємо, що заочно судитимуть трьох російських військових, які могли вбити, розчленувати та спалити цивільного на Харківщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter