Чоловіки у штаті Юта платитимуть половину вартості за вагітність і пологи

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У американському штаті Юта ухвалили закон, який зобов’язує біологічних батьків порівну розділити витрати на вагітність і батьківство. 

Про це повідомляє ABC News.

Губернатор штату Юта Спенсер Кокс. Фото: AP

Закон, який губернатор штату Спенсер Кокс підписав 16 березня, вносить зміни до закону про аліменти на дитину. З 5 травня поточного року біологічні батьки у штаті сплачуватимуть порівну страхові внески матері під час вагітності, а також усі інші пов’язані з цим медичні витрати, включно з пологами.

Згідно з дослідженнями журналу Health Affairs, яке відстежувало витрати громадянок США з 2008 по 2015 рік, ті жінки, які мають страховку, сплачують за народження дитини в середньому 4,5 тисячі доларів. Однак є й ті, кому пологи у США обійшлись у 100 тисяч доларів. 

“Я припускала, що це коштуватиме близько 1000 доларів на ніч, але виявилось, що саме перебування в лікарні становить 2250 доларів на ніч, що смішно дорого. На додачу до цього, ми мали заплатити за все. Наприклад, анестезіолог відвідував мою кімнату на кілька хвилин на наступний день після моїх пологів, і це коштувало 500 доларів”, – розповідала Марі Робертс, яка народила доньку на півночі Вірджинії. 

Новий закон дозволяє батьку, який має сумніви у батьківстві, утриматись від виплат до підтвердження батьківства, адже оплата не є автоматичною. Гроші стягуватимуть після відповідного звернення жінки.

Згідно з законом, виплати не стосуватимуться переривання вагітності. Біологічні батьки не оплачуватимуть аборт, якщо жінка захоче його зробити без їхньої згоди, за винятком зґвалтування або загрози життю матері. Проведення аборту без страховки, як показують дослідження, коштує у США приблизно 1 000 доларів.

Фото: seattletimes.com

В ухваленого закону є й критики, які наголошують на тому, що він несе ризики, адже деякі жінки будуть змушені жити зі своїми кривдниками через виплати. Також вони наголошують, що допомога при вагітності не суттєво полегшить фінансовий тягар виховання дитини у США, що складає в середньому понад 233 тисячі доларів для дітей, народжених в 2015 році. Однак й ця цифра не включає витрати на навчання в коледжі.

Новий законопроєкт привернув увагу й противників абортів. У 2019 році влада штату заборонила проводити цю процедуру в більшості випадків на 18 тижнях або пізніше, однак наразі цей документ оскаржують у Верховному суді, а тому він не набрав сили. Ухвалений законопроект не має на меті скоротити кількість абортів, однак його ініціатори вважають, що це може бути потенційним результатом.

Відомо, що у 1973 році Верховний суд США ухвалив рішення в справі “Роу проти Вейда” та постановив, що жінка має право перервати вагітність за власним бажанням доти, доки плід не стане життєздатним. Під життєздатністю мається на увазі автономність, “здатність існувати поза материнським організмом, зокрема за медичної підтримки”. 

Нагадаємо, що у 2019 році низка американських штатів ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших ухвалили сенатори штату Алабама. Аборт у штаті, згідно з документом, вважається злочином на будь-якому терміні вагітності. Жінки не можуть зробити операцію навіть у разі зґвалтування або інцесту, але законодавці прописали можливість переривання вагітності, якщо вона загрожує життю матері. Наразі цей закон також оскаржують. 

Після ухвалення документу в штаті хотіли судити за вбивство 27-річну Марші Джонс, яка внаслідок пострілу в живіт втратила дитину. Після розголосу та обурення громадськості звинувачення з дівчини зняли

Фотографія обкладинки: eastidahonews.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter