Члени ЄС схвалили перший у світі закон, який буде регулювати роботу штучного інтелекту

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

2 лютого 27 країн, котрі є членами ЄС, одноголосно схвалили першу у світі комплексну збірку правил роботи штучного інтелекту. Це перша спроба регулювання ШІ.

Про це повідомив європейський комісар з питань внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон.

“… всі 27 держав-членів схвалили політичну угоду, досягнуту в грудні, визнаючи ідеальний баланс, знайдений учасниками переговорів між інноваціями та безпекою”, – написав посадовець.

Наприкінці 2023 року політики ЄС досягли політичної згоди щодо Закону про штучний інтелект. Оскільки документ складний і комплексний, політикам знадобився ще час на його технічне доопрацювання. 

Комітет ЄС з питань внутрішнього ринку та послуг має ухвалити правила 13 лютого, а за два місяці, в середині квітня, відбудеться пленарне голосування.

Основним противником угоди була Франція, пише Euractiv. Разом з Німеччиною та Італією вона вимагала менш суворих правил регулювання для потужних ШІ-моделей, що підтримують такі ШІ-системи загального призначення, як ChatGPT і Bard. Прикладом такої моделі може слугувати GPT-4 від OpenAI.

Держави просили обмежити правила кодексами поведінки, оскільки не хотіли, щоб новий закон перешкоджав перспективним європейським стартапам, як-от Mistral AI і Aleph Alpha, які могли б кинути виклик американським компаніям у цій галузі.

Однак Європейський парламент був одностайним, вимагаючи жорстких правил для цих моделей, мовляв, неправильно робити винятки для найпотужніших ШІ-моделей, залишаючи весь регуляторний тягар на менших моделях.

Нагадаємо, 9 грудня представники Європарламенту, країн–членів ЄС і Єврокомісії схвалили комплекс законів, що регулюють використання штучного інтелекту (ШІ). Це – перша спроба блоку регулювати ШІ. Переговори у європейському парламенті тривали 36 годин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter