Членкою ВРП обрали Інну Плахтій: що про неї відомо?

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Делегати XVIII з’їзду суддів обрали членкою Вищої ради правосуддя суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Інну Плахтій. 

Про це повідомили на сайті ВРП.

Фото: Вища рада правосуддя

Вища рада правосуддя, згідно із законом, складається з 21 члена, з яких 10 обирає з’їзд суддів України з-поміж суддів чи суддів у відставці, двох призначає президент, двох обирає Верховна Рада. Ще двох членів ВРП обирає з’їзд адвокатів України, і по двоє – всеукраїнська конференція прокурорів та з’їзд представників юридичних вишів і наукових установ. Плахтій призначили останньою за квотою з’їзду суддів.

Плахтій та суддя Олександр Панасюк набрали майже рівну кількість голосів під час першого голосування, а тому для обрання його провели знову. Нова членка ВРП вже склала присягу на чотири роки.

Родина Плахтій відома на Волині, адже батько Борис Плахтій у минулому був суддею Апеляційного суду Волинської області, а наразі перебуває у відставці. Сестра Наталія Плахтій  працює суддею Волинського окружного адміністративного суду, а донька Катерина Троць керує службою інспекторів секретаріату ВРП.

Нова членка ВРП юристка за другою освітою, яку вона здобула у Волинському державному університеті. Працювати Плахтій почала у 1999 році секретаркою судових засідань у Луцькому міськрайонному суді. Згодом декілька років була помічницею, а потім радницею голови Апеляційного суду області. На момент обрання офіційно працювала суддею Луцького міськрайонного суду та, згідно з декларацією, минулого року заробила майже 114 тисяч гривень. 

У 2019 році заробітна платня судді сягала 535 тисяч гривень. Плахтій також володіє двома квартирами в Луцьку та автомобілем Suzuki, який придбала за 160 тисяч гривень.  

Нагадаємо, що попри акції протесту та заклики послів країн “Великої сімки” відкласти призначення до ВРП з’їзд суддів обрав трьох членів ради: Сергія Болотіна, Віталія Саліхова та Валерія Сухового. До своїх декларацій судді вносили мільйонні статки, автівки та нерухомість.

Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Члени ВРП часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Члени ради відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter