Чеський суд залишив під вартою севастопольського “самооборонівця” Франчетті

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Суд у Празі залишив під вартою учасника незаконного формування “Кримська самооборона” Олександра Франчетті. Україна інкримінує росіянину участь в “організованій злочинній групі” під час тимчасової окупації Росією Кримського півострова.

Про це повідомив прокурор Марек Бодлак після закритого засідання, пише чеський портал iROZHLAS.cz.

Олександр Франчетті (праворуч), архівне фото

Міський суд Праги вважає, що все ще є побоювання, що Франчетті втече або продовжить свою “злочинну діяльність”.

Франчетті особисто не був присутній у суді. Він виступав із в’язниці через відеоконференцзв’язок і заперечив усі звинувачення. У своїх інтерв’ю Франчетті раніше неодноразово розповідав про свою діяльність у Криму, “українських фашистів і терористів”, від яких він хотів захистити свою батьківщину. 

Дату початку основного судового розгляду поки що не призначено.

Раніше празькі суди ухвалювали рішення про екстрадицію Франчетті до України. Утім, Верховний суд скасував таке рішення. Після першого рішення Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, що, на думку суддів, викликало реальний ризик порушення прав Франчетті в разі його екстрадиції до України.

Крім того, на думку чеського Верховного суду, є обґрунтовані побоювання, що Франчетті зазнає упередженого правосуддя в Україні через його громадянство і, зокрема, участь у бойових діях на боці РФ. 

Повідомляється, що після рішення Верховного суду Чехії Франчетті звільнили з чеського СІЗО, але фактично на волю він не вийшов. Відразу після цього Чеський національний центр боротьби з організованою злочинністю затримав його і висунув обвинувачення в участі в незаконній окупації української території. 

Нагадаємо, у вересні 2021 року чеські правоохоронці затримали Франчетті на празькому летовищі імені Вацлава Гавела за запитом Києва. В Україні його підозрюють в участі в незаконних діях, що призвели до окупації Криму Росією. 

За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередач, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”. Сам Франчетті розповідав, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

В Україні росіянину загрожує до восьми років позбавлення волі.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань у матеріалі “Туристи Путіна: Олександр Франчетті”, після закінчення “російської весни” на півострові він виявився вже не потрібен РФ. Франчетті виїхав на ПМП до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Чоловік потрапив до поля зору чеських спецслужб, оскільки він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і всього ЄС, яким має право вільно пересуватися.

Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.
 
Правозахисники зазначають, що в перші роки окупації на півострові найактивніше діяло незаконне парамілітарне угруповання “Кримська самооборона”, з чиїми діями й пов’язують більшість насильницьких зникнень, а трохи згодом першу роль у викраденнях людей почала неприховано перебирати на себе російська ФСБ, хоч і не залишилася єдиним виконавцем “брудних політичних замовлень на знищення противників окупації”.
 
Остаточне рішення щодо екстрадиції ухвалюватиме міністр юстиції Чехії Марія Бенешова. Чеські ЗМІ раніше повідомляли, що такі вердикти ухвалюються також з огляду на міжнародну політичну ситуацію. Зі свого боку Росія закликала Чехію не політизувати справу Франчетті.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter