Міський суд Праги дозволив видати Україні росіянина Франчетті, який брав участь в окупації Криму

Дата: 19 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Празі міський суд ухвалив рішення про можливість видачі Україні громадянина РФ Александра Франчетті, якого підозрюють в участі у незаконному збройному формуванні під час так званої “кримської весни”, що сприяло окупації АР Крим Росією.

Про це повідомила пресслужба міністерства внутрішніх справ (МВС), а також написав  у фейсбуці посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Олександр Франчетті – козак “Севастопольської пластунської сотні”. Фото: Instagram О. Франчетті

“Празький міський суд щойно прийняв рішення про можливість видачі Україні громадянина Росії Александра Франчетті, затриманого минулого року чеськими правоохоронними органами в аеропорту м. Праги за запитом українських правоохоронців. В Україні Франчетті підозрюється в участі у незаконних діях, що призвели до окупації Криму Росією”, – зазначив Перебийніс.

За словами посла, сторона захисту заявила, що оскаржуватиме рішення у Верховному суді. Також він зазначив, що останнє слово у цій справі матиме Міністр юстиції Чехії.

Наразі рішення чеського суду ще не є остаточною крапкою, підкреслив Перебийніс, проте це важливий крок на шляху до притягнення Фрачетті до відповідальності за свої злочини.

Франчетті був затриманий минулого року чеськими правоохоронними органами в аеропорту Праги за запитом українських правоохоронців. 

В Україні він підозрюється в участі у незаконних діях, що призвели до окупації Криму Росією. 

Наразі слідчі передали всі матеріали до Офісу Генерального прокурора для екстрадиції бойовика в Україну, а відтак притягнення його до відповідальності за участь у незаконному збройному формуванні“, – йдеться в повідомленні МВС.

За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова, він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередачі, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”.

Сам Франчетті розповідав, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

В Україні росіянину загрожує до восьми років позбавлення волі.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань у матеріалі “Туристи Путіна: Олександр Франчетті”, після закінчення “російської весни” на півострові він виявився вже не потрібен РФ. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Чоловік потрапив до поля зору чеських спецслужб, оскільки він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і всього ЄС, яким має право вільно пересуватися.

Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.
 
Правозахисники зазначають, що в перші роки окупації на півострові найактивніше діяло незаконне парамілітарне угруповання “Кримська самооборона”, з чиїми діями й пов’язують більшість насильницьких зникнень, а трохи згодом першу роль у викраденнях людей почала неприховано перебирати на себе російська ФСБ, хоч і не залишилася єдиним виконавцем “брудних політичних замовлень на знищення противників окупації”
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter