У Чехії суд заблокував екстрадицію в Україну росіянина, який брав участь в тимчасовій окупації Криму

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Вищий суд Праги в четвер заблокував екстрадицію до України громадянина Росії Олександра Франчетті, якого підозрюють у сприянні тимчасовій окупації Криму, через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це у коментарі ČTK повідомив речник суду Адам Веніг, пише “Європейська правда”.

Олександр Франчетті – козак “Севастопольської пластунської сотні”. Фото: Instagram О. Франчетті

Суд ухвалив, що екстрадиція Франчетті до України наразі неможлива “з огляду на ситуацію з війною в Україні та особисті обставини” затриманого.

“Існує реальна загроза порушення його прав, гарантованих міжнародними угодами з прав людини, та основоположних свобод, яка наразі не може бути зменшена чи усунена запевненнями української сторони”, – додав Веніг.

Судді також вирішили, що після прибуття в Україну Франчетті через своє громадянство і, зокрема, сприяння російським окупантам може зазнати такого, що принижує людську гідність, ставлення.

В Україні Франчетті підозрюється в участі у незаконних діях, що призвели до окупації Криму Росією. За кілька днів до початку російської операції з окупації півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередачі, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”. Сам Франчетті розповідав, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

Нагадаємо, росіянина затримали минулого року чеські правоохоронні органи в аеропорту Праги за запитом українських правоохоронців.

У лютому Празький міський суд ухвалив рішення про можливість видачі Україні Франчетті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter