Чеський офіс Amnesty International розпочав кампанію з підтримки незаконно ув’язненого журналіста Владислава Єсипенка

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Чеський офіс правозахисної організації Amnesty International розпочав кампанію з написання листів українському журналісту проєкту “Радіо Свобода” Крим.Реалії Владиславу Єсипенку, незаконно ув’язненому Росією.

Про це повідомили на сайті “Радіо Свобода”.

Джерело: “Радіо Свобода”

“Ми захоплюємося роботою журналіста “Радіо Свобода” і вважаємо її дуже важливою. Тому вирішили провести літню кампанію, щоб підтримати Владислава Єсипенка. Ми також знайшли повідомлення від його дружини Катерини, що він відокремлений від сім’ї, тому листи дадуть йому змогу отримати якусь увагу ззовні”, — сказала в коментарі журналістам речниця Amnesty International в Чехії Люсі Грегорова.

За її словами, Amnesty International стежить за справою, і, на жаль, таких випадків багато.

Нагадаємо, що Владислава Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Російська спецслужба інкримінувала українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень.

На початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Згодом незаконний “апеляційний суд” змінив термін ув’язнення до п’яти років колонії загального режиму.

Європейська федерація журналістів (EFJ) назвала “пародією на правосуддя” російський вирок у тимчасово окупованому Криму у кримінальній справі проти Єсипенка.

У серпні 2022 року правозахисники заявили, що у цій кримінальній справі Росія використала всі методи тиску і несправедливого судилища. 

Також ZMINA повідомляла про те, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Керченській виправній колонії №2 уважно стежать за поведінкою та словами Єсипенка. Ледве не кожен тиждень його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого зайвого адвокату та родині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter