Червоний Хрест закликали втрутитись у “суд” над полоненими українськими військовими в Маріуполі

Дата: 15 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Радник голови Офісу президента України закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста втрутитись у спроби Росії судити українських військовополонених в окупованому Маріуполі. 

З такою заявою Михайло Подоляк виступив у твіттері. 

Клітки для “підсудних”, які змонтували на сцені будівлі філармонії Маріуполя

До останнього підтвердження гіпотези, що росіяни проводитимуть “суд” над військовополоненими в Маріуполі, не було, однак ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін нещодавно підтвердив це в ефірі пропагандистського російського телеканалу “Россия 1”. Окупанти хочуть провести “суд” у вцілілій будівлі філармонії в місці, де вже почали встановлювати клітки. 

“Усі військовополонені, зокрема захисники “Азовсталі”, є комбатантами, які на законних підставах захищали свою країну. Тому “маріупольські клітки” – це офіційний воєнний злочин Росії. Час МКЧХ та директору організації Петеру Мауреру нарешті згадати про своє призначення й подумати про свою репутацію”, – написав Подоляк. 

Досі не відомо, коли саме проводитимуть “суд” у Маріуполі, однак називають орієнтовні дати наприкінці серпня та на початку вересня. Так званий “маріупольський трибунал”, за словами ватажка бойовиків “ДНР” Дениса Пушиліна, стане першим, але не останнім.

Нагадаємо, що спроба Росії “судити” українських військовополонених є воєнним злочином. Російське керівництво підтвердило плани “судити” 92 українців. Загалом же в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 громадян України, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. 

Так звані “суди” над українськими військовими вже проводять бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. До смертної кари “засудили” трьох іноземців – контрактників ЗСУ, яких полонили під Маріуполем: Ейдена АслінаШона Піннера та Саадуна Брагіма. Нещодавно бойовики заявили про плани “суду” над ще п’ятьома іноземцями, які воювали в ЗСУ. 

ZMINA докладно пояснювала, чому псевдовироки є незаконними.

 Фотографія обкладинки: AP Photo / Vadim Ghirda

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter