Через зростання кількості скарг Міністерство охорони здоровʼя починає перевірку столичних ВЛК

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я створює робочу групу для перевірки роботи військово-лікарських комісій у Києві. Таке рішення повʼязане зі збільшенням кількості скарг, які міністерство отримує останнім часом. 

Про це повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Фото: Depositphotos

За його словами, більшість скарг стосується базових речей, які можна оперативно виправити. Зокрема, йдеться про недотримання електронної черги, відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК, неоптимізовані маршрути.

“З цих речей і починаємо. Це елементарна повага до людей”, – зазначив міністр.

Він нагадав, що для пришвидшення проходження ВЛК у 2023 році запровадили окремий пакет Програми медичних гарантій, який дозволяє військовозобовʼязаним пройти медичний огляд у цивільному медичному закладі з чітко визначеними граничними строками. Однак частина ВЛК досі працює на базі центрів комплектування, а не цивільних медзакладів.

Крім того, Ляшко додав, що проблему становить і корупційна складова.

“Питань багато. Не на всі саме МОЗ має безпосередні важелі впливу, але зі свого боку ми будемо всіляко сприяти тому, аби всі без винятку працювали в правовому полі. Для цього співпрацюємо з правоохоронцями. Для цього ведемо діалог з військовими адміністраціями. Кожна маніпуляція має отримати належну оцінку правоохоронних органів”, – заявив він.

Посадовець також опублікував фото наказу, у якому зазначається, що робоча група має забезпечити перевірку організації медоглядів та діяльності позаштатних ВЛК при центрах комплектування в Києві до 11 березня.

Нагадаємо, що Одеський обласний територіальний центр комплектування мобілізував чоловіка з інвалідністю, який хворів на епілепсію. Він помер у перший день служби. Смерть чоловіка тепер розслідують за фактом непроведення медогляду військовозобов’язаного.

Аналогічна ситуація трапилася й на Тернопільщині. Там спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону проведе перевірку дій службовців одного з ТЦК та СП, де нещодавно помер чоловік. 

За даними слідства, 27 лютого, близько 17-ї години, непритомного 49-річного мешканця Чортківського району швидка доправила до місцевої лікарні з території ТЦК. У прокуратурі кажуть, що медики діагностували в загиблого черепно-мозкову травму, але в поліції кажуть, що лікарі діагностували “напад судом, анамнез – епілепсія”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter