Через висловлювання мера Івано-Франківська щодо “вивозу ромів” розпочали кримінальне провадження

Дата: 22 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

За фактом висловлювання міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який розпорядився вивозити ромів на Закарпаття, розпочали кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян. 

На цьому голова Національної поліції України Ігор Клименко наголосив, коментуючи публічний виступ посадовця.

Про це повідомляють у пресслужбі Національної поліції. 

“Неприпустимо, коли посадова особа дозволяє собі спілкуватися мовою ворожнечі. Ніхто не має права дискримінувати людей за будь-якою ознакою, зокрема і за національною чи етнічною належністю. Особливо обурює, що в цих цілях намагалися використати поліцію. Наголошую, що поліцейські насильно не змушували осіб ромської народності покидати територію області та нікуди їх не перевозили. Переконаний, що слідчі поліції під час досудового розслідування детально розберуться в цій ситуації. Я закликаю всіх громадян до взаємоповаги і толерантного ставлення”, підкреслив Клименко. 

Нагадаємо, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. Про це йшлося на щотижневій оперативній нараді.

Водночас представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”.  

Згодом Коаліція ромських неурядових громадських організацій України звернулася до влади з вимогою вжити негайних заходів щодо запобігання антиромським настроям та подіям у регіонах України.

Член ВО “Свобода” Руслан Марцінків, який став головою міста у 2015 році, вже не вперше є автором дискримінаційних заяв та ініціатив. У березні цього року він доручив створити в місті намет з боротьби “зі сміттям і циганами”, а у 2018 році намагався зігнати учнів та медичних працівників на релігійний захід Української греко-католицької церкви. Також посадовець заявляв, що в місті ніколи не проведуть прайду та що “гей не може бути патріотом”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter