Через війну в Україні Сербія запровадила санкції проти Білорусі

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Сербія долучилася до санкцій ЄС проти Білорусі за її участь у війні проти України. 

Як повідомляє сербський телеканал N1, йдеться про санкції ЄС, запроваджені 8 квітня через “ситуацію в Білорусі та участь Білорусі у російському вторгненні в Україну”.

 
Санкції Сербії стосуються білоруської фінансово-транспортної системи. Зокрема, через війну Росії проти України були заморожені близько 30 мільярдів євро активів російських та білоруських олігархів та організацій.

Повідомлення про це розміщено на сторінці Єврокомісії. Офіційних повідомлень сербської влади з цього питання немає.

Це вже другий прецедент, коли Сербія долучається до санкцій ЄС, пов’язаних із Україною.

Всередині березня Белград приєднався до санкцій ЄС проти експрезидента України Віктора Януковича.

Згідно з дослідженням сербського Центру з міжнародних справ і питань безпеки (ISAC), Сербія послідовно дотримувалася обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі до квітня 2019 року, після чого відмовилася продовжувати санаційний режим.

Нагадаємо, напередодні глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що якщо Сербія хоче у майбутньому стати членом Євросоюзу, вона повинна ввести санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

В свою чергу президент Сербії Александр Вучич заявив, що країна дуже страждає через відмову ввести санкції проти Росії, і попри те, що у випадку їх введення, “життя було б у десять разів кращим”, Сербія буде до кінця ухилятися від цього кроку.  

З 24 лютого до 18 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 089 випадків загибелі або поранення цивільних в контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості 3 811 загиблих, з них 255 дітей. Також зафіксовано 4 278 поранених, з них 382 дитини, в основному внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та кажуть про 600 тисяч переміщених громадян України.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter