Через війну Путіна вже близько 800 тисяч українців втратили житло

Дата: 03 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Близько 800 тисяч українців втратили житло через рішення російського президента Володимира Путіна розпочати повномасштабне військове вторгнення в Україну.

Таку цифру озвучила голова партії “Слуга народу” та заступниця голови парламентського комітету з організації держвлади Олена Шуляк, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Маріуполь, 13 квітня 2022 рік/ REUTERS/Alexander Ermochenko

За її словами, російські окупанти зруйнували понад 15 мільйонів квадратних метрів житла українців.

Найбільше пошкоджень житлового фонду у Донецькій, Харківській, Київській, Чернігівській областях.

За словами депутатки, вже близько 220 тисяч українців залишили заявки на отримання компенсації через зруйноване житло.

У містах Буча, Ірпінь і Гостомель на північному заході від Києва Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) підтвердило, що щонайменше 482 житлових будинки (багатоповерхові житлові та приватні будинки) були пошкоджені чи зруйновані в період із 24 лютого до 31 березня, коли збройні сили Російської Федерації відступили з цих міст.

У Харкові, який зазнавав інтенсивних обстрілів Росії до середини травня, УВКПЛ підтвердило пошкодження або руйнування щонайменше 388 житлових будинків. 

УВКПЛ взяло до уваги зусилля українського уряду створити всеосяжний механізм компенсації цивільним особам, житло яких було пошкоджене чи зруйноване.

З 26 березня уряд створив цивільним особам умови для повідомлення про шкоду, завдану їхнім будинкам, безпосередньо через державний мобільний застосунок “Дія”. Проєкт закону №7198, ухвалений 1 квітня в першому читанні, передбачає грошову компенсацію, реституцію й надання нового житла цивільним особам, будинки яких були пошкоджені або зруйновані на території, яка контролюється Україною.

У разі ухвалення законопроєкт №7198 суттєво збільшить можливості постраждалого населення з отримання компенсацій. УВКПЛ із жалем зазначає, що в законопроєкті не передбачено положень для мешканців територій, які контролюються окупаційними військовими та пов’язаними з Росією незаконними збройними формуваннями. У ньому також міститься вимога про надання документації з підтвердженням права власності та двох експертних оцінок пошкодженого житла, що може, ймовірно, затягнути, а в деяких випадках повністю зірвати процес виплати компенсацій, йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН в  Україні.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter