Чехія в ООН вимагає від Москви звільнити українських політв’язнів у Росії і Криму

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Чеська делегація на 46-й сесії Ради ООН з прав людини заявила про необхідність звільнення в Росії та в тимчасово окупованому Криму українських політв’язнів. Країна також нагадала про недавній арешт на півострові Владислава Єсипенка, позаштатного співробітника “Радіо Свобода” (проєкт “Крим.Реалії”).

Про це йдеться в позиції Чехії з виступу Верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію в Україні, повідомляє “Крим.Реалії“.

Окремо в заяві зазначаються імена трьох правозахисників з Криму, які перебувають в ув’язненні: Еміра-Усеїна КукуСервера Мустафаєва і Сейрана Салієва.

“Ми закликаємо до незалежного розслідування всіх достовірних повідомлень про довільні затримання,  насильницькі викрадення людей і тортури. Ми закликаємо Росію звільнити всіх українських політв’язнів”, – йдеться в заяві.

Також чеська делегація закликала російську владу в Криму “вжити адекватних заходів з боротьби з пандемією” та скасувати обмеження для перетину адміністративного кордону між Кримом і Херсонською областю.

“Ми підтверджуємо нашу незмінну підтримку суверенітету, територіальній цілісності, єдності та незалежності України в її міжнародно визнаних кордонах”, – наголошується в заяві чеської делегації.

Нагадаємо, заарештованого в анексованому Криму Владислава Єсипенка 23 березня не доставили на засідання в підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму, де розглядалася скарга незалежних захисників Єсипенка на його арешт.

Емір-Усеїн Куку – кримськотатарський правозахисник і активіст. 12 листопада 2019 року Військовий суд Південного округу Росії засудив його до 12 років позбавлення волі, звинувативши в “організації діяльності терористичної організації”. Amnesty International вважає Куку в’язнем сумління.

У вересні минулого року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону ухвалив вирок у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”. Так, Серверу Мустафаєву призначили 14 років колонії суворого режиму і рік обмеження, а Сейрану Салієву – 16 років колонії суворого режиму з обмеженням в один рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter