Чеченський правозахисник запропонував Кадирову обміняти себе на матір, яку той рік тримає у СІЗО

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Чеченський правозахисник Абубакар Янгулбаєв запропонував голові Республіка Чечня Рамзану Кадирову обміняти себе на матір Зарему Мусаєву, яку вже рік тримають в ізоляторі. 

З такою пропозицією він виступив у відеозверненні. 

Абубакар Янгулбаєв

Торік у січні щонайменше семеро озброєних людей увірвалися у квартиру, де проживала Мусаєва зі своїм чоловіком, федеральним суддею у відставці Сайді Янгулбаєвим. Все це відбувалось у Нижньому Новгороді. 

Бойовики викрали Мусаєву та відвезли до Чечні, де запроторили під варту за звинуваченнями у застосуванні насильства до поліцейського. Суд над жінкою проходив, поки вона була непритомна: вона назвала своє ім’я судді, після чого втратила свідомість, а отямилася вже в слідчому ізоляторі. 

Зарєма Мусаєва. Фото: hrw.org

У Абубакара Янгулбаєва щонайменше 15 родичів у Чечні або викрали, або свавільно затримали силовики. До прикладу, його брата Ібрагіма пів року тримали у підвалі спецзагону у 2015–2016 роках. 

“Коли струм діє на мозок (прищіпки чіпляли на вуха), ти взагалі нічого не розумієш, навіть не відчуваєш побиття трубами. Ти біль не відчуваєш. Вони мене катували десь із дев’ятої вечора і до п’ятої ранку. Я почув азан на молитву — на їхній території є маленька мечеть”,розповідав він про досвід пережитого. 

За місяць до викрадення Мусаєвої у Чечні зникли десятки родичів п’яти публічних критиків влади, серед яких були й Янгулбаєви. 

“За цей рік здоров’я моєї матері лише погіршується. Вона не повинна відповідати за дії її синів. І ти, якщо чоловік, Кадиров, якщо ти вважаєш себе уособленням максимальної маскулінності у цій країні, ти зобов’язаний її відпустити. І якщо так склалося, що в нас діють правила війни і не діють закони в Росії та Чечні, то обміняймо її на мене. Не треба чіпати жінок. Забери мене замість неї”, – сказав Янгулбаєв у ролику. 

Правозахисники вимагають звільнення Мусаєвої від моменту її затримання. 

Мітинг у столиці Чечні, учасники якого кидали на землю фотографії членів сім’ї Янгулбаєвих. Фото: ТАСС

Абубакара Янгулбаєва чеченські силовики вже затримували у 2021-му, однак відпустили, надавши статус свідка в кримінальній справі про “виправдання тероризму”.

Стосувалась ця справа телеграм-каналу “1Адат”, який критикує владу Чечні та інформував про викрадення у регіоні. Модератора цього каналу, 19-річного Салмана Тепсуркаєва, самого викрали, а потім виклали відео, на якому юнак катує себе. Відтоді про його долю та місцеперебування немає жодної інформації.

Нагадаємо, що на війну в Україну російське керівництво почало вербувати політв’язнів з Чечні. Вербувальники приїхали до колонії-поселення №3 у місті Аргун, а також у виправну колонію №2 у селищі Чернокозово. У першій свого часу російська влада тримала правозахисника та керівника грозненського відділення “Меморіалу” Оюба Тітієва.

Також ZMINA розповідала, що торік помер чеченець Адам Мурадов, якого силовики змусили побити дружину за антивоєнну позицію, а сина відправили на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter