Чеченський блогер, якого вважали вбитим, живий – речник суду Мюнхена

Дата: 12 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Чеченський опозиційний блогер Тумсо Абдурахманов, якого вважали вбитим, живий, але його місце перебування тримають у секреті.

Про це пише “Радіо Свобода”.

Тумсо Абдурахманов. Джерело: 1ADAT

Видання наводить відповідь на журналістський запит до Вищого регіонального суду Мюнхена про стан і місце перебування чоловіка. Речник суду Лоран Лафлер відповів, що Абдурахманов, який систематично й відкрито критикує очільника Чечні Рамзана Кадирова, дав свідчення як свідок 8 листопада і що, “наскільки відомо суду, свідок, якого ви назвали, живий”.

Він додав, що суд не має інформації про його поточне місце перебування.

Раніше про те, що опозиційний блогер живий, повідомляли інші медіа. Поліція Швеції не підтверджувала й не спростовувала інформації про його вбивство.

Тумсо Абдурахманов виїхав із Росії у 2015 році через небезпеку після критики Кадирова. Отримав політичний притулок у Швеції.

Про те, що Абдурахманов та його брат, правозахисник Мухаммад Абдурахманов, які живуть у Швеції, перестали виходити на зв’язок, стало відомо 2 грудня. Тоді ж з’явилися повідомлення, що блогера могли вбити.

Зокрема, про його ймовірне вбивство повідомило “Радио Свобода”. Видання посилалося на опозиційний чеченський телеграм-канал 1ADAT і власні джерела в Європі.

У лютому 2020 року на Абдурахманова вже скоювали замах у його квартирі у Швеції. Блогер зумів обеззброїти нападника та викликати поліцію.

Шведські правоохоронці заявили, що причиною нападу стала критика на адресу Ахмата Кадирова експрезидента Чечні та батька нинішнього глави республіки.

Вирок у справі ухвалили в січні 2021 року. Засуджені  громадяни Росії. Конкретних замовників злочину вони не назвали, але прокурор на суді заявляв, що “сліди вказують на Грозний”.

Після ухвалення вироку в справі про напад на опозиційного блогера правоохоронці запобігли в Німеччині замаху на його брата Мухаммада. Організатором його вбивства, за словами правозахисників, був, ймовірно, Парудді Едельгерієв, якого називають двоюрідним братом Рамзана Кадирова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter