У Швеції вбили блогера, який критикував Рамзана Кадирова — ЗМІ

Дата: 05 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Швеції вбили чеченського опозиційного блогера Тумсо Абдурахманова, який відкрито критикував президента Чеченської Республіки Рамзана Кадирова.

Про це пише “Радио Свобода” з посиланням на телеграм-канал 1ADAT, а також на інформацію соратників блогера.

Тумсо Абдурахманов (ліворуч), Рамзан Кадиров

За даними медіа, Абдурахманова застрелили в ніч із 1 на 2 грудня 2022 року.

“Маємо досить інформації, що підтверджує його загибель, а його брата, Мухаммада, сховали спецслужби”, йдеться в повідомленні опозиційного телеграм-каналу.

Про те, що Тумсо Абдурахманов та його брат, правозахисник Мухаммад Абдурахманов, які живуть у Швеції, перестали виходити на зв’язок, стало відомо 2 грудня. Тоді ж з’явилися повідомлення, що блогера могли вбити.

Непідтверджена інформація про вбивство блогера раніше з’явилася в одному з телеграм-каналів прихильників невизнаної Ічкерії.

Останній допис Абдурахманов оприлюднив у власному телеграм-каналі ввечері 30 листопада.

Під останнім відео в його ютуб-каналі користувачі залишають коментарі із закликом вийти на зв’язок.

“Зазвичай Тумсо попереджає, коли стрим не відбудеться в телеграмі. Учора (30 листопада. – Ред.) він не попередив”, написав один з коментаторів.

У лютому 2020 року на Абдурахманова вже скоювали замах у його квартирі у Швеції. Блогер зумів обеззброїти нападника та викликати поліцію.

Шведські правоохоронці заявили, що причиною нападу стала критика на адресу Ахмата Кадирова  експрезидента Чечні та батька нинішнього глави республіки.

Вирок у справі ухвалили в січні 2021 року. Засуджені громадяни Росії. Конкретних замовників злочину вони не назвали, але прокурор на суді заявляв, що “сліди вказують на Грозний”.

Після ухвалення вироку в справі про напад на опозиційного блогера правоохоронці запобігли в Німеччині замаху на його брата Мухаммада. Організатором його вбивства, за словами правозахисників, був, ймовірно, Парудді Едельгерієв, якого називають двоюрідним братом Рамзана Кадирова.

У березні 2022 року, як повідомляв сайт “Кавказ.Реалії”, федеральна прокуратура Німеччини звинуватила уродженця Чечні Валіда Д. у підготовці вбивства критика Кадирова на замовлення з оточення голови Чечні. Про це з посиланням на слідство писала Deutsche Welle.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в російській республіці Чечня помер місцевий житель Адам Мурадов. Після акції протесту проти мобілізації, в якій брала участь його дружина, сина чоловіка відправили на війну, а самого Мурадова силовики змусили побити партнерку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter