У Британії суд визнав, що за ґендернокритичні висловлювання не можна звільняти з роботи

Дата: 15 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Великій Британії Апеляційний трибунал з питань зайнятості дійшов висновку, що критичні висловлювання щодо теорії ґендерної ідентичності не можуть ставати причиною для звільнення. Справа, що розглядав суд, стосувалася ситуації з британкою на ім’я Мая Форстейтер, з якою роботодавець не став продовжувати контракту після того, як вона опублікувала кілька твітів на тему ґендеру та статі. 

Про це йдеться в рішенні суду. 

Мая Форстейтер. Фото: The Guardian

У 2019 році 47-річна Мая Форстейтер опублікувала кілька дописів у твіттері зі своєю реакцією на плани уряду Шотландії дозволити кожному громадянину самому визначати свою стать у документах. Жінку обурило це, а тому вона написала у своєму мікроблозі, що “біологічна стать не змінюється і не може бути ототожненою з ґендерною ідентичністю”. Згодом Центр глобального розвитку, де вона працювала, не став продовжувати з жінкою контракт. 

Форстейтер подала до суду на роботодавця, однак той постановив, що її слова “є несумісними з людською гідністю та фундаментальними правами інших людей”, а також ображають трансґендерів. На підтримку жінки тоді висловилася письменниця Джоан Роулінг, яку згодом також звинуватили в трансфобії і Причиною цього були не тільки публікації у твіттері. У центрі сюжету однієї з книжок авторки – серійний убивця, який переодягається в жіночу сукню, щоб видаватися своїм жертвам менш небезпечним. та навіть позбавили правозахисної премії. 

Твіт Роулінг на підтримку Форстейтер: “Одягайтеся як хочете. Називайте себе як завгодно. Спіть з будь-ким дорослим, хто дає на це згоду. Живіть щасливо в мирі та безпеці. Але виганяти жінку з роботи за слова про те, що стать справді існує?”

Апеляційний трибунал з питань зайнятості дійшов висновку, що погляди Форстейтер не мали ставати причиною непродовження контракту з нею, хоча її слова потенційно й можуть ображати деяких людей. Суд не виявив доказів, що на службі британка обмежувала або ображала кого-небудь з колег, а експертна група заявила, що лише погляди, подібні до нацизму або тоталітаризму, не гідні захисту прав на свободу вираження поглядів та думок.

Рішення, як зазначили в суді, не означає, що люди, які мають ґендернокритичні переконання, можуть безкарно вживати неправильні займенники чи інші ґендерномарковані слова, посилаючись на когось, особливо трансґендерів:

“Щодо позивачки, як і щодо всіх інших, і надалі застосовуватимуться заборони на дискримінацію та переслідування. Чи буде поведінка в тій чи іншій ситуації рівнозначною переслідуванню або дискримінації, вирішуватиме суд”.

У Центрі глобального розвитку, де працювала Форстейтер, уже назвали рішення “невтішним”. Виконавча віцепрезидентка компанії Аманда Гласман, яку цитує BBC, вважає, що воно стало кроком назад на шляху до інклюзивності та рівності для всіх. Форстейтер рішенням суду залишилася задоволена.  

Нагадаємо, у 2019 році Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами вбивств на ґрунті ненависті.

Не становить винятку й Україна. Минулого року в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річну трансґендерну жінку. Спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”, однак під тиском адвокатів та правозахисників вирішила розслідувати її як злочин ненависті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter