Британській депутатці заборонили ходити на роботу з дитиною

Дата: 25 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Британії депутатці Стеллі Крізі заборонили сидіти у Палаті громад зі своїм тримісячним сином.

Про це повідомляє BBC.

Фото: PA Media
 

Крізі своєю діяльністю, серед іншого, заохочує британських матерів активніше брати участь у політиці за допомогою кампанії під назвою “This Mum Votes” (“Ця мама голосує”).

Після того, як у вівторок депутатка з’явилася із сином у будівлі парламенту, вона отримала електронний лист від особистого секретаря голови комітету з питань способів та засобів Елеонор Лейнг, в якому йшлось, що поведінка депутатки не відповідає опублікованим у вересні правилам. 

“Ви не повинні займати своє місце у залі в супроводі дитини, а також стояти в будь-якому кінці залу між секторами”, – йдеться у них. 

Заборона містилась й у минулих версіях правил, однак, як зазначають журналісти, на практиці їх не застосовували. 

Після отримання листа Крізі заявила, що “політика та виховання мають поєднуватись”, а також нагадала, що раніше без всіляких проблем регулярно брала на роботу сина, якого вона ще годує, а перед тим і доньку.

“У мене народилась дитина, але я не припинила користуватись своїм мозком та здатністю щось робити”, – сказала політикиня.

На захист Крізі виступив, зокрема, заступник прем’єр-міністра Домінік Рааб. Чоловік сказав, що політики мають бути певні, що їхня професія має відповідати сучасному світу, а саме – щоб батьки могли поєднувати свою роботу з сім’єю, коли їм це потрібно. За його словами, дитина в залі очевидно не буде відволікати його та не заважатиме виконувати свою роботу, однак остаточне рішення щодо цього мають прийняти у Палаті громад. 

Фото: olxpraca.com

Крізі вже закликала депутатів переглянути нові правила та спитала керівництво Палати, що буде, якщо вона продовжуватиме брати сина на роботу.

Це не перший випадок у світі, коли жінок-політикинь не пускають на роботу, або просять покинути приміщення органів через те, що вони прийшли з дітьми. Нещодавно у Данії депутатку парламенту Пернілле Скіпер попросили залишити сесійну залу, адже туди жінка прийшла зі своєю 5-місячною донькою.

Схожий випадок трапився 2018 року й із журналісткою ZMINA Іриною Виртосу, яка модерувала панель, що проходила у будівлі Верховної Ради та прийшла туди разом зі своєю однорічною донькою та колегою, мамою 6-місячної дитини:

“Нас охоронці спочатку не хотіли пропускати. І навіть, знайшовши у списках нас і наших дітей, вони телефонували керівникам та запитували,  чи можна нас пропускати. А потім у спину крикнули щось на кшталт нашої безвідповідальності. І якраз ми дуже відповідальні. Тому що видимість молодих мам – це важливо: це і про бажання, і необхідність жінки залишатися в професії, зокрема, у політиці”

Прийти до парламенту зі своєю донькою, як розповідає Виртосу, їй було важливо задля підтримки матерів, які мають маленьких дітей.

Українських політикинь досі можуть почати цькувати у мережі лише за те, що ті приходять на роботу з дітьми. Так, наприклад, відбулось у березні поточного року з рівненською депутаткою Оксаною Майбородою, фото якої з донькою виклав у мережу колега.  

За підрахунками експертів, якщо в регіонах України на 10% збільшити кількість дитячих садків, то 270 тисяч жінок зможуть влаштуватися на роботу після народження дитини.

Нагадаємо, що минулого року впливове британське видання Financial Times занесло до свого списку найвпливовіших жінок 2020 року всіх мам світу, які працюють.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter