Британський фотограф розсилає листівки з іменами загиблих на Донбасі

Дата: 05 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Анастасія Тейлор-Лінд запропонувала своїм друзям та читачам отримати поштові листівки з зображеннями довоєнного Донецька та іменами загиблих під час військового конфлікту на Донбасі.

Як пише “Українська правда“, британський фотограф Анастасія Тейлор-Лінд створила незвичайний проект: вона надсилає поштові листівки з написом “Welcome to Donetsk”, на звороті яких написано прізвище та ім’я людини, що загинула під час війни на сході України, місце смерті та дата.

“Подивіться на ці фото. На них Донецьк нічим не відрізняється від інших міст світу – такі самі парки, стадіон, готелі. Він цілком міг бути моїм містом… Але тепер там війна. І слово “Дебальцево” чи “Волноваха” на зворотному боці асоціюються з жахливими подіями”, – коментує авторка проекту.

Анастасія була у Слов’янську після звільнення, робила фото. Одного разу фотограф зайшла на пошту – роздивитись на листівках, як виглядало місто до війни. Там вона натрапила на дві поштівки з серії “Welcome to Donetsk”. Згодом вона знайшла видавництво, що друкувало ці листівки. Воно вже закрилось через війну, а його власник виїхав за кордон. Однак близько тисячі поштових карток залишилося в тещі власника, у підвалі її будинку в Донецьку.

Потім фотограф запропонувала своїм друзям у соцмережах отримати від неї листівку в рамках її проекту про війну в Україні. При цьому Анастасія не попереджала, як саме будуть підписані листівки, і що на зворотному боці з’являться імена загиблих у цій війні – бійців, журналістів, волонтерів та мирних жителів з обох боків конфлікту, а також 298 жертв, загиблих в авіакатастрофі MH17.

Українці не є цільовою аудиторією цього проекту, адже вони добре знають про військовий конфлікт на Донбасі. Листівки Анастасія надсилає переважно європейцям і американцям, що можуть навіть не до кінця уявляти, де саме знаходиться Україна і що тут відбувається. 

“Ви знаєте, за 10 років, відколи я роблю фото, ніхто не написав мені: “Анастасіє, я взяв ваше фото з Telegraph чи New Yorker і помолився за померлого”. А тепер таке пишуть. Мабуть, я на правильному шляху”, – говорить Анастасія.

Зараз авторка робить паузу в проекті, бо мусить їхати на навчання до Гарварду, та й листівки вже закінчилися. Але говорить, що проект буде завершено, коли кожне ім’я загиблого буде написане на листівці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter