Британія закликає Верховну Раду терміново ухвалити поправки до закону про розмінування

Дата: 20 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Велика Британія закликає Верховну Раду невідкладно ухвалити поправки до нового закону про розмінування, дозволивши пряме донорське фінансування організацій, які виконують протимінну діяльність.

Про це у своєму блозі на сайті “Української правди” написала посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

Закон, ухвалений наприкінці минулого року, усуває можливість прямого донорського фінансування виконавців робіт, що створює певні проблеми. 

“Зокрема, це означає, що тепер наші гроші повинні йти прямо в держбюджет, і ми втратимо контроль та нагляд над тим, як витрачаються кошти британських платників податків. Ми завжди чітко заявляли, що це для нас “червона лінія”, адже як донори ми просто не можемо перераховувати гроші напряму до держбюджету в будь-якій країні, де ми працюємо”, – зазначила Гоф. 

За словами посолки, Сполучене Королівство готове підтримати розвиток головних гуманітарних організацій з розмінування відповідно до цього закону, але тільки за умови прямого донорського фінансування операторів протимінної діяльності. 

“Спроби прийняти поправки вже вкотре провалюються без чіткого пояснення. Тож можна тільки робити припущення чому. Річ у тому, що, якщо нам не вдасться переконати внести правки в цей закон протягом наступних тижнів, донори будуть змушені прийняти жорсткі рішення. Я зіткнуся з необхідністю припинити нашу гуманітарну роботу, мета якої – рятувати людські життя. Чимало українців втратять роботу, а це переважно люди з громад, які живуть в умовах постійної небезпеки від нездетонованих мін і боєприпасів. Але якщо поправку буде прийнято, нам не доведеться цього робити”, – наголосила Гоф. 

Як відомо, у грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про протимінну діяльність в Україні. Міжнародні експерти неодноразово наголошували, що Україні слід почати розмінування Донбасу. У  своїй доповіді за лютий 2018 року координатор Кластера ООН з питань захисту зазначив, що наявність мін та боєприпасів, що не розірвалися, впливає на життя двох мільйонів людей на сході України, становить загрозу життєво важливим об’єктам цивільної інфраструктури, перешкоджає свободі пересування, перекриває доступ до засобів існування та обмежує можливості для дозвілля дітей. Україна належить до числа країн з найбільшою у світі кількістю жертв мін та інших вибухонебезпечних залишків війни. За даними Міністерства оборони, з початку бойових дій на Донбасі жертвами мін і снарядів стали 1858 осіб: кількість загиблих становила 482 людини, з них 21 дитина.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter