Британія може тимчасово відступити від правозахисної конвенції заради своїх військових

Дата: 20 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Велика Британія може тимчасово призупинити дію Європейської конвенції з прав людини для своїх військових перед відправкою їх у закордонні військові місії.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Telegraph, відповідний план готується британським урядом.

Причина – існування понад 2000 позовів з вимогою компенсації від осіб, чиї передбачені Конвенцією права начебто були порушені британськими солдатами під час воєн в Іраку та Афганістані.

Для захисту військових, які, як зазначає видання, “просто виконували свою роботу“, британський уряд має витратити майже 150 млн фунтів стерлінгів.

Ми сповнені рішучості подолати ці обурливі юридичні виклики. Детальна робота вже почалася. Це потребуватиме певного часу, але ми налаштовані рішуче“, – сказало джерело в британському уряді.

Окрім тимчасового відходу від Європейської конвенції буде передбачено відшкодування уряду витрат на судовий розгляд фіктивних справ, порушених проти військових, встановлення строку давності для позовів з вимогою компенсації через роки після того, як інциденти з порушенням прав мали місце.

Також має бути ухвалено новий Білль про права, що передбачатиме захист для британських солдатів від притягнення до відповідальності в судовому порядку.

Раніше прем’єр Британії Девід Кемерон вже припускав можливість виходу з Європейської конвенції з прав людини – в контексті перегляду відносин з ЄС загалом.

Нагадаємо, правозахисні організації виступили проти постанови, у якій йдеться про відступ України від міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини в умовах окупації Криму та конфлікту на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter