Бранка Кремля Ірина Данилович перестала чути на ліве вухо

Дата: 04 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянська журналістка з тимчасово окупованої Феодосії Ірина Данилович, засуджена окупантами до семи років позбавлення волі, перестала чути лівим вухом. Росіяни не проводили лікування у СІЗО Сімферополя. 

Про це заявив її батько Броніслав Данилович, який зустрівся з нею на короткостроковому побаченні у СІЗО, інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність“.

Ірина Данилович

За словами батька, вона припускає, що у неї атрофувався слуховий нерв. Її двічі вивозили до лікарні, але ані результатів аналізів, ані сам діагноз Ірині Данилович не повідомили. Призначені лікарем медикаменти їй не видають.

Правозахисній організації “Кримський процес” батько розповів, що Ірина Данилович сильно втратила вагу, скаржиться на постійний головний біль та порушення координації рухів. 

Журналістка розповіла батькові, що довго не могла вийти на зв’язок із батьками та повідомити, які їй потрібні ліки. Їй не давали побачень та можливості зателефонувати. Ірина Данилович поскаржилася, що їй досі не видали посилку з 13 квітня 2022 року та книгу, яку вилучили співробітники СІЗО.

Серед інших форм тиску адміністрації СІЗО на журналістку рідні називають відмову віддати листи, що надходять до неї, позбавлення права на дозволені “судом” телефонні дзвінки та психологічний тиск загрозами етапування вже найближчим часом.

Як наголосив батько політув’язненої, так званий “голова громадської наглядової комісії Криму” Андрій Козар та незаконний “співробітник офісу уповноваженого з прав людини” тимчасово окупованого Криму добре знайомі з цією ситуацією, але вони нічого не роблять для відновлення та захисту прав потерпілої громадянки України.

Також Броніслав Данилович зазначив, що російська “прокуратура” та так звана “федеральна служба виконання покарань” після неодноразових звернень повідомили, що не побачили у діях санчастини СІЗО жодних порушень.

Як відомо, 15 червня у незаконному “верховному суді Криму” відбудеться чергове засідання з розгляду апеляційної скарги, попри те, що Ірина Данилович так і не ознайомилася з аудіопротоколами процесу в “суді” першої інстанції.

Батько громадянської журналістки вважає, що під впливом ФСБ цього разу жодних порушень законодавства “суддів” не зупинять і вони розглянуть справу, щоб вирок набув чинності. Такий поспіх він пов’язує з поновленням перевірки за фактом викрадення та тортур Ірини Данилович.

Данилович страждає від сильного головного болю, в неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу. 

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу щодо громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter