Бранець Кремля Іван Яцкін в російському СІЗО оголосив голодування – Денісова

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Політв’язень Іван Яцкін оголосив голодування через неналежну якість умов його утримання в слідчому ізоляторі. 

 Про це у своєму телеграм-каналі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Іван Яцкін

За її словами, з боку російських тюремників стосовно Яцкіна систематично здійснюються провокації.

“Зокрема, за те, що він не дозволив у своїй присутності образливих висловлювань на адресу української нації та України, він зазнав принижень: у нього відібрали всі ліки, порвали єдину сумку для особистих речей, заборонили користуватися кіоском і купувати там воду, а вода в камері непридатна для споживання”, – сказала вона. 

Омбудсман повідомила, що політв’язень страждає на хронічне захворювання ніг. Через запалення судин у нього утворилися трофічні виразкиі Трофічні виразки — тривалі дефекти тканин, що дуже повільно гояться при адекватному лікуванні. Більшість з них є ускладненням перебігу варикозного розширення вен, яке спричиняє хронічну венозну недостатність., внаслідок чого відбувається нагноєння. 

Російське СІЗО не надає йому медичної допомоги. Уповноважена вважає, що голодування у такому стані може призвести до найгірших наслідків.

Уповноважена Верховної Ради звернулась до омбудсмана Росії Тетяни Москалькової з проханням надати належні умови утримання для Яцкіна. 

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Відомо, що чоловік займав активну й відверту проукраїнську позицію.

Російське слідство звинувачує його в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня того ж року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Яцкін своєї провини не визнає. На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

Раніше його утримували в ізоляторі в тимчасово окупованому Криму, а згодом перевели до СІЗО №1 в Саратові.

Як відомо, 2 грудня з порядку денного Верховної Ради зник невідкладні законопроєкти №6104, 6105, 6106 про соціальний і правовий захист в’язнів Кремля.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Івану Яцкіну

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter