Бранцю Кремля Абдуллаєву знову продовжили перебування в ШІЗО на 15 діб – рідні

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Фігуранту сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Теймуру Абдуллаєву знову продовжили термін перебування в штрафному ізоляторі (ШІЗО) ще на 15 діб.

Про це інформує мати Абдуллаєва Діляра на своїй фейсбук-сторінці.

Теймур Абдуллаєв

За її даними, чоловік начебто порушив внутрішній розпорядок колонії. 

Як відомо, 16 березня Офіс генпрокурора України відкрив кримінальне провадження за фактом порушення законів і звичаїв війни з боку представників органів влади на території країни-агресора (ч. 1 ст. 438 КК України) через утримування Абдуллаєва в ШІЗО.

Раніше Діляра Абдуллаєва повідомила, що в її сина спостерігається гіпертонічний криз, а в ШІЗО йому призначили постільний режим. Крім того, чоловікові із 16 грудня не передають бандероль з медикаментами.

Адвокат політв’язня Сіяр Панич раніше оголосив про плани надіслати до суду адміністративний позов проти колонії, оскільки установа відмовилася надати йому дані про його підзахисного. За його словами, колонія вже місяць ігнорує його запити про “безпідставність” переведення Абдуллаєва в ШІЗО. Виправна колонія та Федеральна служба виконання покарань також проігнорували запит видання ZMINA про причини поміщення політв’язня в штрафний ізолятор.  

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити, зокрема, онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter