Кримському політв’язневі Абдуллаєву вже вісім тижнів у російській виправній колонії не передають ліків

Дата: 10 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Політв’язню в сімферопольській справі “Хізб ут-Тахрір” Теймуру Абдуллаєву із 16 грудня адміністрація башкортостанської колонії не передає бандероль із ліками.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила мати бранця Кремля Діляра Абдуллаєва.

Теймур Абдуллаєв

Бандероль із ліками для Теймура, який хворів на коронавірус і зараз перебуває в штрафному ізоляторі виправної колонії в Салаваті (Росія), представники колонії забрали з пошти ще 16 грудня 2020 року.

“Учора телефонувала в колонію Теймура, в оперативну частину, просила роз’яснити ситуацію, чому моєму синові досі не видали ліки, які я відправила з Криму бандероллю з написом “медикаменти”, як було необхідно. Сьогодні знову телефоную: з’ясовується, що Теймуру видадуть 16 лютого!” – написала Абдуллаєва і висловила сподівання, що 16 лютого її сина все ж таки випустять із ШІЗО, де він перебуває вже 245 днів.

Жінка пояснила, що адміністрація колонії оформила бандероль як посилку. Вона звернула увагу, що бандероль важить рівно 2 кг, як це і вимагається для бандеролей з ліками. 

Напередодні мати бранця Кремля повідомила, що термін тримання її сина в ШІЗО башкортостанської колонії продовжили ще на 10 діб.

Раніше адвокат політв’язня Сіяр Панич оголосив про плани надіслати до суду адміністративний позов проти колонії, оскільки установа відмовилася надати йому дані про його підзахисного. За його словами, колонія вже місяць ігнорує його запити про “безпідставність” переведення Абдуллаєва в ШІЗО. Виправна колонія та Федеральна служба виконання покарань також проігнорували запит видання ZMINA про причини поміщення політв’язня в штрафний ізолятор.  

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Нагадаємо, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter