Кримському політв’язню Абдуллаєву вчергове продовжили термін утримання у ШІЗО

Дата: 07 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Спортсмену та фігуранту сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Теймуру Абдуллаєву, який перебуває у колонії в РФ, продовжили термін утримання у штрафному ізоляторі до 16 лютого.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на матір політв’язня Діляру Абдуллаєву.

Теймур Абдуллаєв

“На жаль, те, що я припускала, підтвердилося. Завтра, 6 лютого у мого сина Теймура закінчувався термін перебування в ШІЗО. І ось мені вдалося дізнатися, що термін цей продовжений на 10 днів до 16 лютого. За чергове надумане порушення як завжди”, ‒ розповіла вона.

Дружина українського політв’язня Аліме Абдуллаєва, на початку лютого розпочала флешмоб у фейсбуці, аби підтримати свого чоловіка.

Фото: фейсбук Аліме Абдуллаєвої

“Абдуллаєв Теймур, з моменту прибуття до виправної колонії в місті Салаваті (Башкортостан, РФ) в березні 2020 року, практично постійно перебуває в ШІЗО. Це рівноцінно тортурам і загрожує його життю і здоров’ю. Моєму чоловікові необхідна допомога! Для нашої сім’ї украй важлива реакція суспільства, без якої в колоніях з людьми можуть поводитися неправомірно”, ‒ пише дружина політв’язня.

На фото, що відкриває акцію, вона вказала, що Теймур перебуває в ШІЗО 245 днів. Жінка звернулася до журналістів, громадських активістів, правозахисників, органів державної влади з проханням звернути увагу на ситуацію з її чоловіком.

Нагадаємо, що раніше Уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою “негайно відреагувати й забезпечити відновлення прав” Абдуллаєва. Нещодавно з’явилась інформація про те, що його з високою температурою помістили в штрафний ізолятор.

45-річний юрист та спортсмен Теймур Абдуллаєв близько п’яти місяців перебував у штрафному ізоляторі, після чого його перевели в камеру із суворими умовами тримання.

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter