Офіс генпрокурора відкрив справу через катування фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 21 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через грубі порушення росіянами законів та звичаїв війни щодо кримського політв’язня Теймура Абдуллаєва, засудженого в Росії у справі “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Теймур Абдуллаєв

За результатами моніторингу засобів масової інформації прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни  представниками органів влади на території країни-агресора“, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що Абдуллаєв, незаконно засуджений до 16,5 років позбавлення волі, зазнав незаконного тривалого одиночного ув’язнення в колонії на території Росії, де був повністю позбавлений медичної допомоги та контактів з адвокатами та родичами.

В ОГП вказують, що з березня 2020 року він провів в одиночній камері щонайменше 5 місяців.

За попередніми даними, співробітники колонії погрожували йому, шантажували, схиляли до співпраці та надання викривальної інформації про інших ув’язнених осіб.

До нього також застосовували психологічний тиск та катування, зокрема, забороняли сидіти або лягати на ліжко впродовж дня.

Наразі Теймур Абдуллаєв відбуває свій термін у виправній колонії Башкортостану.

Як повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”, за результатами останнього медогляду політв’язня було вирішено залишити в ШІЗО з постільним режимом.

Адвокат особисто передав йому тонометр і ліки в медсанчастину – розповіла мати бранця Кремля, Діляра Абдуллаєва. Він спілкувався з підзахисним та надав йому необхідну юридичну допомогу.

Мати політв’язня також повідомила, що Теймур тримається, хоча у нього постійні головні болі й високий артеріальний тиск. Він приймає ліки, але в штрафному ізоляторі їх ніде зберігати, тому їх тримають в медчастині. Після медичного огляду було вирішено залишити в’язня в ШІЗО, але з дотриманням постільного режиму – тобто його нари не будуть пристібатися до стіни (зазвичай в таких камерах нари підіймають вранці та опускають тільки ввечері). Крім того, йому продовжили покарання ще на 5 діб.

Нагадаємо, що Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter