Бойовики замінували селище на лінії розмежування

Дата: 16 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України розслідує факт використання бойовиками забороненого мінно-вибухового пристрою російського виробництва поблизу селища Новотошківка на лінії розмежування.

Про це повідомили у відомстві.

Вибухівку виявили військовослужбовці підрозділів операції Об’єднаних сил поблизу селища Новотошківка Попаснянського району. “Охота” є комплектом із п’яти протипіхотних мін, які приводяться в дію під час реєстрації руху людини через установлені на місцевості сейсмічні датчики. Небезпечний радіус ураження від центра встановлення блока управління становить 30 метрів.

За оперативною інформацією, вибуховий пристрій становив потенційну загрозу для місцевих жителів. Сапери знищили міни “Охоти” на місці, а неконтактний підривний пристрій слідчі СБУ вилучили, щоб долучити як речовий доказ до матеріалів кримінального провадження, відкритого порушення законів та звичаїв війни. 

Правоохоронці встановлюють осіб, причетних до протиправної діяльності. В СБУ також додали, що за перше півріччя цього року виявили на Луганщині понад 30 одиниць вогнепальної стрілецької зброї, майже 550 мін, гранат і гранатометних пострілів, понад 100 кілограмів вибухівки та майже 15 тисяч набоїв різного калібру.

Як відомо, за даними ЮНІСЕФ, із 2014 року зареєстровано понад півтори тисячі жертв наземних мін та боєприпасів, що не вибухнули. Водночас 65% нещасних випадків сталися на непідконтрольних уряду територіях. Міни та нерозірвані снаряди становлять загрозу життю двох мільйонів людей на Сході України. 

Ще у 2018 році Верховна Рада України ухвалила в другому читанні й у цілому законопроєкт про протимінну діяльність в Україні. Після цього піротехніки розмінували більш ніж 60 гектарів землі на Луганщині, а також територію біля Петрівського та Богданівки на Донеччині. 

Раніше ZMINA розповідала про те, як українські діти, постраждалі від мін та вибухонебезпечних залишків війни, не отримують достатньої допомоги.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter