Бойовики не лікують полоненого Євгена Ставцева: його стан критичний

Дата: 28 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Полонений бойовиками донеччанин Євген Ставцев перебуває в критичному стані, адже йому не надають медичної допомоги та не дозволяють побачень з матір’ю. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Євген Ставцев. Фото: фейсбук-сторінка Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

Бойовики викрали 32-річного Ставцева з власної квартири в Донецьку 6 жовтня 2017 року. Перші декілька місяців рідні вважали його безвісти зниклим.

“Це стало для нас справжнім шоком. Дитину забрали пізно ввечері. Незнайомі озброєні люди з густими рудими бородами – такі “типові шахтарі, які витягли з копалень автомати й міномети”, – вломилися до квартири, де були Женя і моя дружина. Нічого не пояснюючи, забрали документи, ноутбук, комп’ютер, сина й автомобіль, який стояв під вікнами будинку”, – пригадує батько полоненого Юрій Ставцев

Уже наприкінці 2019-го донеччанина “засудили” до 14 років колонії за нібито шпигунство і участь у терористичній організації та перевели до Макіївської виправної колонії №32, де утримують дотепер. 

Звільнений з полону журналіст Станіслав Асєєв розповідав, що Ставцева катували, зокрема, в “Ізоляції”, а до знущань були причетні також звільнені з полону Євген Бражников і Олексій Кусков: “Женею Ставцевим фактично вимили підлогу, протягнувши по всьому коридору”.

Через катування в Ставцева загострився виразковий коліт, що призвів до постійних кровотеч. Також, за даними Омбудсмана, чоловік страждає на хронічний панкреатит, що супроводжується болем, має розлад нервової та серцево-судинної системи, безсоння, постійні болі в серці, суглобах та хребті. 

“Євгену не надається жодної медичної допомоги. Крім того, він позбавлений спілкування з рідними: його матері постійно відмовляють у побаченнях, пояснюючи карантинними обмеженнями”, – розповіла Денісова. 

Батько Євгена Ставцева Юрій тримає фотографію сина на акції під Офісом президента в січні 2020-го. Фото із соцмереж

Уповноважена звернулася до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлотти Реландер щодо ситуації Ставцева. Вона просить допомогти чоловіку. 

“Дії стосовно Євгена Ставцева є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських конвенцій від 1977 року та Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року”, – нагадала Денісова. 

Ставцев не єдиний в’язень бойовиків, який терміново потребує лікування. До прикладу, на проведення складної операції чекає 43-річна лікарка з Макіївки Наталія Стаценко, яку затримали у 2019-му. Також на операцію чекає Валерій Матюшенко. За даними Омбудсмана, без медичного втручання чоловік може померти. 

Критичним Денісова називає й стан здоров’я Ігоря Назаренка, якого утримують у полоні з 2017 року.

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі полонили щонайменше 300 людей. Цивільних регулярно затримують, а потім звинувачують у шпигунстві та ув’язнюють. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter