Бойовики “ДНР” з 2019 року тримають у полоні Віктора Шидловського

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

З 2019 року бойовики так званої “ДНР” утримують у полоні Віктора Шидловського.

Про це повідомили у Медійній ініціативі за права людини. 

Влітку 2019 року на російському телебаченні вийшов репортаж про нібито диверсійну групу українських спецслужб, яку затримали бойовики “ДНР”. Серед затриманих дружина впізнала Шидловського

48-річний Шидловський працював водієм на одному зі столичних підприємств. 2015-го його мобілізували на рік до Збройних сил, а зник він, за словами дружини, у березні 2019-го: поїхав з дому та не повернувся.

“Я знала, що чоловік має справи, і я певний час не могла з ним зв’язатися. Але одного дня мені наснився сон, що Віктор лежить на лавці у кімнаті і каже, що дуже втомився”, – розповідає Валентина.

Вперше щось про Віктора жінці вдалось дізнатись у червні 2019-го. Тоді вона побачила інформацію про те, що бойовики затримали “групу диверсантів”. Ті нібито мали вчинити замах на одного з ватажків “ДНР”, “начальника центру спецоперацій” так званого “міністерства держбезпеки” Василя Євдокимова з позивним “Ленін”.

Серед людей, яких бойовики назвали “диверсантами”, у сюжеті російського телеканалу “Россия 1” був Шидловський. На відео він розповідає, що нібито знає ім’я замовника вбивства бойовика Олександра Захарченка

Скріншот з відео

Правозахисники говорять, що чоловіка тримають у нелюдських умовах в одиночній камері, без прогулянок та можливості отримувати передачі: 

“Зі слів колишніх заручників, у подібних камерах вогко та холодно, є грибок та пліснява, через вікно сонячне світло майже не потрапляє, по стінах тече вода, шматками відвалюються штукатурка і фарба, на цементній підлозі взимку холодно стояти”. 

До поміщення у СІЗО Віктор знаходився у секретній в’язниці “Ізоляція”, де, за свідченнями колишніх заручників, його били, катували електричним струмом та спилювали зуби.

Бойовики приховують факт тримання Шидловського та, як припускають правозахисники, не розкривають його реального прізвища. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі тримають у полоні майже 300 людей. Цивільних регулярно затримують, а потім звинувачують, наприклад, у шпигунстві та ув’язнюють. 

Так сталося, наприклад, з Мариною Юрчак, яку за нібито співпрацю з СБУ бойовики відправили до в’язниці на 15 років. Понад два роки  тримають у підвалі й донеччанина Сергія Куріса, якого звинуватили в тероризмі через книжку, яку йому дав почитати друг. 

Нещодавно ZMINA розповідала про лікарку з Донецька Ольгу Політову, яку два роки тримали, катували, вимагаючи зізнання в участі у диверсійно-розвідувальній групі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter