Бойовики “ДНР” перестали випускати дітей, старших за 14 років: Омбудсман звернулася до моніторів ОБСЄ

Дата: 10 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб ті посприяли в забезпеченні права дітей з непідконтрольних територій Донеччини на освіту та свободу пересування. Нещодавно бойовики “ДНР” перестали пропускати дітей, старших за 14 років, на підконтрольну українському уряду територію.

З такою заявою виступили в Офісі Омбудсмана. 

Фото: з відкритих джерел

Про те, що бойовики перестали випускати дітей, першими повідомили місцеві медіа ще 8 червня. Річ у тім, що до 1 січня 2021 року бойовики дозволяли виїзд осіб, які не досягли 16-річного віку, на підставі оригіналу свідоцтва про народження дитини. Однак тепер ця норма з невідомих причин не діє, а тому в дітей вимагають показати або виданий бойовиками, або російський паспорт. 

“Дітей цього віку (14–16 років. – Ред.) на блок-посту “Оленівка” висаджують з автобусів разом з батьками та не випускають з тимчасово окупованої території Донецької області. Таким чином, діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до закладів освіти. Раніше дітям 14–16 років представники так званої “ДНР” дозволяли виїжджати за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків”, – розповідає Денісова. 

Уповноважена називає такі дії бойовиків порушенням права дітей на освіту та свободу пересування, а тому підкреслила, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо захисту цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов’язані вживати всіх можливих кроків, щоб гарантувати захист і догляд за дітьми, яких зачіпає конфлікт.

Нагадаємо, що із 7 червня на базі українських університетів розпочали свою роботу освітні центри “Крим-Україна” і “Донбас-Україна” для абітурієнтів з непідконтрольних територій.

Нещодавно Міносвіти запровадило також пілотний проєкт спеціальних підготовчих курсів для абітурієнтів з ТОТ. Вони функціонуватимуть на базі Донецького національного технічного університету (Покровськ), Таврійського національного університету ім. Вернадського (Київ), Херсонського державного університету, Східноукраїнського національного університету ім. Даля, Луганського національного університету ім. Шевченка, Національного педагогічного університету ім. Драгоманова, Маріупольського державного університету. 

У Міносвіти обіцяють збільшувати кількість університетів з підготовчими курсами, якщо пілотний проєкт буде успішним. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter