Цьогоріч освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” почнуть працювати 7 червня

Дата: 15 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” працюватимуть із 7 червня до 24 вересня. Вступ для мешканців тимчасово окупованих Криму та Донбасу освітяни організують такий, як це було й минулого року: за спрощеною процедурою в межах квоти-2.

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти

У відомстві зазначають, що студенти з тимчасово окупованих територій (ТОТ) мають змогу перевестися з контрактної форми навчання на бюджет. Документи для вступу на бакалавра за кошти державного бюджету освітні центри прийматимуть до 19 липня 2021 року.

“Після 19 липня абітурієнти можуть вступити у ВНЗ на контракт, і вже потім, у вересні, на засіданнях конкурсної комісії міністерства переводитимуть дітей з контрактної форми навчання на бюджет”, сказала начальниця головного управління вищої освіти і освіти дорослих Міносвіти Світлана Кретович.

Вона нагадала про умови спрощеної процедури вступу. Дітям не потрібно надавати центрам українські освітні документи, паспорт чи ID-картки. Вони можуть на підставі освітньої декларації складати два іспити ДПА – українська мова та історія України, брати участь у конкурсі, додаючи під час вступу до вишу третій іспит залежно від спеціальності. 

За словами  Кретович, влада опрацьовує законодавчу базу, щоб удосконалити умови для вступу дітей з ТОТ до закладів, зокрема, професійно-технічної, фахової передвищої освіти.

Міністерство запроваджує пілотний проєкт спеціальних підготовчих курсів для абітурієнтів з ТОТ. Вони будуть на базі Донецького національного технічного університету (Покровськ), Таврійського національного університету ім. Вернадського (Київ), Херсонського державного університету, Східноукраїнського національного університету ім. Даля, Луганського національного університету ім. Шевченка, Національного педагогічного університету ім. Драгоманова, Маріупольського державного університету. 

У Міносвіти обіцяють збільшувати кількість університетів з підготовчими курсами, якщо пілотний проєкт буде успішним. 

З інформацією про умови вступу можна ознайомитися, зокрема, на сторінці “Вступ просто”. 

Крім того, фонд “Відкрита політика” консультує абітурієнтів з ТОТ у питаннях вступу до українських ВНЗ. Телефони гарячої лінії: +38 098 079 69 73 (viber, whatsapp, telegram), +38 095 200 85 73 (зокрема, для людей з порушенням слуху). Працює також регіональна гаряча лінія в Краматорську: +38 0 800 50 45 22, +38 066 113 93 75, +38 097 904 71 91.

Батьки та учні можуть для консультацій зателефонувати також на урядову гарячу лінію за номером:+ 38 0 800 504 425. Лінії працюють у робочі дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00. 

У Міносвіти нагадують про 195 закладів вищої та фахової освіти, де є освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”. Ці заклади підпорядковуються таким міністерствам: 

  • Міністерству освіти і науки – 166;
  • Міністерству охорони здоров’я – 12; 
  • Міністерству культури та інформаційної політики України – 14;
  • Міністерству внутрішніх справ – 3.

Абітурієнти з ТОТ також можуть пройти безкоштовні підготовчі курси до ЗНО, ДПА з української мови та математики на сторінці “Доступна освіта”. Курси вестимуть викладачі Наукового ліцею Чурюмова та Донецького національного технічного університету. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter